Прокурорската колегия се събира извънредно в 11 часа днес, за

...
Прокурорската колегия се събира извънредно в 11 часа днес, за
Коментари Харесай

Прокурорската колегия във ВСС обсъжда ситуацията след прекратяването на мандата на Иван Гешев

Прокурорската гилдия се събира изключително в 11 часа през днешния ден, с цел да разиска обстановката след подписания от президента Румен Радев декрет, с който беше финализирана процедурата за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев като основен прокурор. Кадровиците би трябвало да решат кой краткотрайно да оглави държавното обвиняване, като измежду тях има спор - дали Прокурорската гилдия или Пленумът на Висшия правосъден съвет би трябвало да направи избора, предава БНР. 

Спор има и в самия съвет. Според представители на Прокурорската гилдия това е органът, който би трябвало да избере краткотраен заместител на Иван Гешев, а съгласно представители на Съдийската - органът е Пленумът, тъй като той избира и назначава Обвинител номер едно. Въпросът би трябвало да се обясни още през днешния ден, като нееднозначено е мнението и кой да замести Гешев - някой от неговите заместници или различен магистрат. Проблемът със заместниците е, че единият от тях - Борислав Сарафов, влезе в открит спор с Гешев, а останалите пък бяха компактно зад към този момент някогашният основен прокурор.

По-дългосрочният въпрос е за титуляр на поста, който е в компетентността на Пленума на Висш съдебен съвет, само че пък членовете му с изминал мандат, а пък в действие са законовите промени, съгласно които в тримесечен период би трябвало да бъде открита процедура за избор на нова парламентарна и професионална квота на съвета. Около три месеца лишава и процедурата за избор на основен прокурор, т.е. двете процедури би трябвало да се развиват по едно и също време.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР