Прокурорската колегия на ВСС изслуша изявлението на бившия главен прокурор

...
Прокурорската колегия на ВСС изслуша изявлението на бившия главен прокурор
Коментари Харесай

Сотир Цацаров - нито виждал, нито чувал за Нотариуса

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет изслуша изказването на някогашния основен прокурор и сегашен прокурор във ВКП Сотир Цацаров, с което той изиска за отговори на изказвания и изявления, където неговото име се замесва с това на Мартин Божанов - Нотариуса.

Сотир Цацаров отхвърли да познава Мартин Божанов - Нотариуса, който бе погубен в София и около убийството му се задейства в допълнение следствие. Сотир Цацаров отхвърли и да е имал основна роля в кариерното развиване на търсения някогашен следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, свързван с аферата " Осемте джуджета ". Специално с Мартин Божанов Цацаров не е имал никакво касателтсво, а и по длъжностен път, до момента в който е бил основен прокурор, в никакъв случай при него не е идвала информация по длъжностен път.

Изслушването бе поискано от самия Цацаров, мина в дълго ревю в три точки, а членовете на колегията нямаха нито един въпрос към някогашния основен прокурор.

Изявлението на Сотир Цацаров бе разграничено на три елементи - отговор на арбитър Владислава Цариградска, на Веселин Денков и Ивайла Бакалова и на Бойко Рашков.

Той отхвърли да е пращал до медии флашки с компроментиращи материали против Цариградска и прикани, в случай че различен от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият основен прокурор опроверга и други изказвания на съдийката, само че категорично акцентира, че не оправдава случилото се с нея, което дефинира като неприемливо.

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха сред среща от август 2020 година на Веселин Денков с него - към този момент в качеството му на началник на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Също по този начин отхвърли да знае какви са били аргументите за ареста и прикани въпреки всичко този въпрос да бъде разнищен.

Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля като настойник на Петьо Еврото, за което приказва Бойко Рашков, изреждайки заповеди за назначение от времето на своя предходник Борис Велчев, траяла и при някогашния градски прокурор Николай Кокинов.

Бившият основен прокурор цитира и свое изявление от Висш съдебен съвет при уволнението на Еврото и че прокуратурата има интерес да се освободи от него.

От изказването на Цацаров стана ясно, че Комисията е правила инспекция по следствието " Списък за бърз надзор ", в което за първи път беше осветено въздействието на Мартин Божанов - Нотариуса в правосъдната система. Включително са разпитани и редица лица - бяха упоменати Георги Ушев, Бойко Борисов, Яни Янев, тогава общински консултант в Сандански.

Проверката е разкрила данни за закононарушение, била е изпратена в прокуратурата - тогава ръководена от Иван Гешев, само че какво е последвало Цацаров не знаел, поради " оскъдната преписка " с неговия предходник.

Въпреки че категорично акцентира, че не дава препоръки, Сотир Цацаров насочи поредност от такива към ръководителят на краткотрайната парламентарна комисия Никола Минчев, един от който беше за това Яни Янев да бъде извикан на чуване. Самият Цацаров обаче слага под подозрение неговите думи, защото Янев спекулирал, в това число за срещи с хора, обществени персони, които не са се състояли.

Друг съвет бе да се извика ръководителя на Националното бюро за надзор на СРС-та, който да даде информация дали е подслушван по някакъв метод кабинета на арбитър Цариградска.

Трети - комисията би трябвало да изиска информация от Министерство на вътрешните работи и ДАНС бил ли е Мартин Божанов помощник и в случай че да - по чия самодейност, за какъв интервал, кои чиновници са работили с него и каква скъпа информация той е дал на службите. Четвърти - да се изследва кариерата на брачната половинка му в ГДБОП, даже и чия е самодейността за оповестяване на обществен конкурс за такава служба.

Пети съвет - комисията би трябвало и може да изисква от КПКОНПИ всичко по делото Веселин Денков, а самият предприемач би трябвало да каже и другите имена - които са идвали като пратеници и покровители на спецпрокуратурата при него. Шести - същинските аргументи за задържането му останаха скрити, а би трябвало да се чуят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР