Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отговори на нападките

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отговори на нападките
Коментари Харесай

Прокурорите защитиха Гешев от клевети на Панов

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) отговори на нападките на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов против основния прокурор Иван Гешев.

В прословутото си изявление за уеб страницата на подсъдимия Иво Прокопиев, Панов си разреши да квалифицира дейностите на основния прокурор като “мутренски ” и да насочи поредност обиди по негов адрес поради питането му до Конституционния съд по отношение на имунитета на президента.

В рамките на Прокурорската гилдия Иван Гешев уточни, че няма да участва на разискването на декларацията на сътрудниците му, нито ще гласоподава за нея, защото в тази ситуация тя е обвързвана с неговата персона. Единственото, което основният прокурор съобщи бе: “Това изказване, да го назовем, или политическа тирада е меко казано неколегиално към необятен кръг магистрати и по-конкретно съдии с безупречна професионална известност. Ясно е, че на господин Лозан Панов главната му активност е изнасяне на политически речи – очевидно се готви за някаква политическа кариера. Затова единственото което прави е политическа изразителност и за жалост нерешаване проблемите, които стоят пред правосъдната власт и съответните магистрати ”.

Ето и цялостния текст на декларацията на Прокурорската гилдия против следващите офанзиви на Лозан Панов против Иван Гешев:   

Съдебната власт и нейната самостоятелност, като поръчител на правовата страна, са измежду фундаменталните постижения на актуалните демократични общества. Конституционно открито е, че при реализиране на своите функционалности магистратите се подчиняват единствено на закона и извършват отговорностите си по съвест и вътрешно разбиране.

За следващ път, изрично се противопоставяме на всяко деяние, което слага под подозрение и напън независимостта на българските магистрати, и съставлява неприемлив опит за влияние върху правосъдната власт, както от средите на системата, по този начин и от външни лица.

Изразяваме противоречие и отвращение от опитите на господин Лозан Панов - ръководител на Върховния касационен съд, за индиректно въздействие върху Прокуратурата по отношение на конституционно откритите ѝ пълномощия по надзора за законността в Република България. Недоумение буди даденото от господин Панов в изявление от 07.05.2020 година пред „ Дневник “, определение във връзка импортираното искане до Конституционния съд за пояснение смисъла на нормите на член 103 от Конституцията, а точно че „ Питането на основния прокурор до Конституционния съд по отношение на това що е държавна измяна от президент е предизвестие по един, извинете ме за израза, " мутренски метод " освен за президента, само че и към всички, които биха въвели тази тематика в публичността. “.

Направената отпратка към 90–те години на предишния век у нас, считаме за неточна, неправилна и жестоко уронваща независимостта, престижа и престижа на правосъдната власт. Законосъобразното практикуване пълномощията, освен от страна на основния прокурор на Република България, само че и от всеки един различен държавен орган е въпрос на оперативна автономия, като по допустимостта и основателността на отправеното искане е способен да се произнася само Конституционния съд.

Припомняме, че независимостта не е прерогатив или привилегия, предоставена в интерес на прокурорите, а гаранция в полза на заслужено, независимо и дейно правораздаване, заради което импортираното искане до Конституционния съд не опонира на член 117, алинея 2 Конституция на Република България.

Висшият правосъден съвет непрестанно отстоява независимостта на правосъдната власт, до момента в който съответното изказване на господин Панов е в прорез със Стандартите за самостоятелност на правосъдната власт (приети от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет през 2018 г.), доколкото съдържа обидни и манипулативни изказвания, по отношение на дейностите на основния прокурор.

От позиция на житейската процедура сме очевидци на сходни изявления от страна на обвинени и подсъдими лица, които търпят негативи вследствие на дейностите на Прокуратурата. Абсолютно неприемливи са направените изказвания за ръководител на висш съд, който би следвало да е поръчител за върховенството на закона в Република България. Неговите внушения слагат под подозрение и уронват престижа на Прокуратурата на Република България, като дават мотив на лица, наранени от нейните дейности, да показват аналогични отзиви в общественото пространство.

Предвид горното насочваме апел към ръководителя на Върховния касационен съд господин Лозан Панов да се въздържа в своите обществени изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и афектиран метод дейностите на правоохранителните органи в Република България, и да съблюдава Стандартите за самостоятелност на правосъдната власт, признати от управляваната от него Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР