Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се присъедини към критиките

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се присъедини към критиките
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на съдебния съвет: Медии уронват престижа на прокуратурата

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет се причисли към рецензиите на основния прокурор Иван Гешев към медиите и се разгласи против " изявления, целящи дискредитиране независимостта и уронване на престижа " на прокуратурата.

Без да дават съответни образци за погрешни изявления членовете на прокурорската гилдия означават, че в печатни и електронни медии " манипулативно и преднамерено показани лъжи, обстоятелства и внушения, в това число посредством използването на документи с погрешно наличие от името на държавни институции ", разгласяват се и " погрешни изказвания за добито имущество от прокурори, следователи и чиновници на правосъдната система ".

Според създателите на декларацията това се прави за " невиждан напън и опит за влияние върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с извънредно огромни финансови благоприятни условия, по отношение на които са подхванати съответни дейности за ангажиране на наказателна отговорност ".

Прокурорската гилдия е на мнение, че " поредицата от отрицателни медийни мнения във връзка с Прокуратурата на Република България, очевидно съответстват с заявления и апели към Висшия правосъден съвет, отправени от организации, изразяващи политически ползи на избрани лица, включително и на извънпарламентарни политически партии ".

С апели към правосъдния съвет до момента се обърнаха Съюзът на съдиите в България и неправителствената организация " Правосъдие за всеки ", които чакат инспекция дали дейностите на прокуратурата, която разгласи аудиозаписи, направени със СРС-та, с присъединяване на президента, са правомерни.

Прокурорската гилдия твърди, че поддържа самостоятелната публицистика при отстояване на конституционно закрепените правила за свободата и правото на медиите да осведомят обществото, както и правото на жителите да показват мнение, да търсят, получават и популяризират информация.

Едновременно с това декларира, че ще продължи да пази и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и правосъден чиновник - обект на непозволени похищения, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в полза на заслужено, независимо и дейно правораздаване.

Декларацията приключва с апел към средствата за всеобщо осведомление, както и гражданските и професионалните организации, да съблюдават професионалните и етични стандарти, като се въздържат от дейности, ориентирани към компрометиране и уронване престижа на органите на правосъдната власт.

Декларацията на прокурорската гилдия идва откакто през вчерашния ден български публицисти бяха наречени " мисирки " от премиера Бойко Борисов. Днес евродепутатът от Съюз на демократичните сили Александър Йорданов прикани репортерите на български медии в Брюксел да не се държат като " дребни провокаторчета ". Вчера в изявление за Българска национална телевизия в Брюксел Гешев заподозря обвинявания задочно хазартен необут Васил Божков, че провежда " хибридни офанзиви ", с цел да " уязви прокуратурата ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР