Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува
Коментари Харесай

Трима прокурори от Осемте джуджета с дисциплинарни производства

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ПК на ВСС) образува дисциплинарни производства против трима прокурори, занимавали се с проблема „ Осемте джуджета “.

Става дума за обвинителите Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в СП, съобщи.

На 11 ноември беше обявено, че министърът на правораздаването е предложил на ПК на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства против трима прокурори от Специализираната прокуратура поради техни дейности, разказани в следствието на неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “, известно като „ Осемте джуджета “. Тогава стана ясно, че става дума за „ много неприятни дейности, осъществени в болнично заведение с разрешението и глобата на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са правили разпоредителни покупко-продажби “.

В поредност изявленията в следствието „ Осемте джуджета “ предприемачът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред „ Антикорупционен фронт “, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на някогашния следовател Петьо Петров в скица за завладяване на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил подпомагане от Петров, тъй като бил в спор със сина си Явор и желал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и охранителната компания „ Делта гард “ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „ Изамет “, за което бащата и синът спорели (виж повече тук). Правосъдният министър изясни още, че за проблема първо сезирал основния прокурор Иван Гешев и инспектората, само че не последвала реакция и поради това внесъл предложенията за формиране на дисциплинарки.

В края на ноември ПК на Висш съдебен съвет изиска от министъра на правораздаването в 7-дневен период да показа всички доказателства по отношение на импортираните от него оферти за формиране на дисциплинарки, а през днешния ден към този момент образува три дисциплинарни производства и избра съставите.

В тази против Димитър Петров „ влизат “ Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Стефан Петров, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова и Йордан Стоев пък ще прегледат проблема с Мария Николова, а Стефан Петров, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова – на Нели Славова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР