Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет осъди остро в декларация

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет осъди остро в декларация
Коментари Харесай

ВСС: Поредна атака от ескалиращия екстремизъм срещу българската прокуратура

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет осъди остро в декларация жестокото посягане против българската страна в лицето на основния прокурор на Република България, Иван Гешев, неговото семейство и чиновниците от Националната работа за сигурност, при осъществяване на професионалните им отговорности.

„ Оценяваме случилото се на 01.05.2023 година на пътя Самоков – София нападение против господин Гешев, като терористичен атентат, без аналог в най-новата ни история, и като знак за задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за преодоляване на държавните институции. Това е поредна офанзива от нарастващия екстремизъм против българската прокуратура, ориентирана против нейните триумфи в битката с престъпността и безспорния ѝ принос по интернационалните следствия.

Атентатът против основния прокурор подронва независимостта на правосъдната власт и е против българските прокурори и следователи, против европейските полезности и устоите на демокрацията и правилата на правовата страна.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет намира случилото се като блян за дестабилизиране на институцията която всекидневно работи в отбрана на правата и ползите на жителите. Нещо повече, притесняваме се, че се цели всяване на ужас и неустановеност в страната, съмнение в нейната сигурност и непоклатимост и сриване на доверието в прокуратурата.

Изразяваме безпокойствие, че станалото ще дискредитира Република България и ще получи извънредно отрицателен интернационален отзив! То е несъвместимо с демократичния облик на страната ни, която е член на Европейския съюз и НАТО и която е избрала пътя на върховенството на закона и демократичните полезности за своето развиване!

Изразяваме паника от това невиждано и надменно посягане против Прокуратурата на Република България, против живота на господин Гешев, на неговото семейство и на съпътстващите ги чиновници от Националната работа за защита и заявяваме нашата поддръжка към всички тях!

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет има вяра в взаимната работа на българските институции, в професионализма на техните чиновници, и показва убеденост, че техните дейности ще доведат до откриване и наказване съгласно българското законодателство на поръчителите и причинители на покушението против основния прокурор на Република България!

Призоваваме народните представители от 49-то Народно заседание и всички български политици да осъдят като непознат на българското общество и се опълчват на сходен екстремизъм!

Декларацията ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – ръководителя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на страните - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на Съединени американски щати, посолството на Обединено кралство Англия, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на правосъдните препоръки, Комисията „ ГРЕКО “ и на Европейския основен прокурор “, пишат прокурорите. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР