Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства
Коментари Харесай

7 дисциплинарки започват срещу магистратите, работили по Осемте джуджета

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува седем дисциплинарни производства против четирима прокурори и трима следователи. Те бяха поискани след разпоредената от изпълняващия функционалностите на основния прокурор Борислав Сарафов инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема " Осемте джуджета ".

Прокурорската гилдия образува дисциплинарни производства против следователите в Следствения отдел при Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева; Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София; Дилян Деянов - прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов - прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София.

Борислав Сарафов, представен от Българска телеграфна агенция, уточни по време на съвещанието на прокурорската гилдия, че в направените от него оферти за формиране на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушавания и безучастие на посочените магистрати, което е довело до тежки увреждания на престижа на прокуратурата.

В средата на август Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване на прокурор Дилян Деянов по отношение на проблема " Осемте джуджета ". Тогава той пристигна в прокуратурата дружно с юриста си Людмил Рангелов, само че отхвърли коментар пред медиите.

Деянов е упрекнат, че на 18.02.2020 година е върнал непозволено материални доказателства - златни монети, на разположение, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка " подписка ". Рангелов уточни, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е обвързвано с " Осемте джуджета ".

По същото досъдебно произвеждане в качеството на обвинени са привлечени някогашните съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 година в София, в съучастничество и за да набират за себе си имотна полза, укрили непознати движими движимости, златни монети, за които знаели, че са добити от другиго посредством закононарушение. Предвиденото в закона наказване е " отнемане от независимост " за период от 1 до 6 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР