Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарки за налагане

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарки за налагане
Коментари Харесай

Започват дисциплинарки срещу военните магистрати, бавили разследването на СРС с президента

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува дисциплинарки за налагане на дисциплинарни санкции на полк. Антон Радойнов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София, и на полк. Добрин Маринов - боен следовател във Военно следствен сектор – Велико Търново на Военно окръжна прокуратура – София, оповестяват от кадровия орган.

През лятото инспекция, назначена от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов за така наречен каузи на трупчета, " откри съществени нарушавания в срочността и ритмичността по досъдебно произвеждане, водено от прокурор Антон Радойнов ".

Затова беше назначена още една инспекция, която да обхване както съответното досъдебно произвеждане, по този начин и натовареността на Радойнов и Маринов за интервалите, в които делото е било в дейна фаза на следствие, употребените от тях болнични дни и отпуски, както и участията в правосъдни съвещания на наблюдаващия прокурор. Тя трябваше да завърши до два месеца и по-късно да се реши дали да се изиска формиране на дисциплинарни производства, които към този момент са факт, написа 24 часа.  

Имената на двамата се свързват с следствието с публикуваните преди 3 години специфични разследващи средства (СРС) с президента Румен Радев. В началото на 2020 година прокуратурата популяризира запис от приложени СРС против командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той беседва с президента. Записът беше изработен от ДАНС, а следствието беше за незаконен сговор. В него се чуваше по какъв начин шефът на Военновъздушни сили и президентът разискват инспекцията на антикорупционната комисия за спор на ползи поради брачната половинка на президента Десислава Радева. Въпросната инспекция още през 2019 година завърши със умозаключение, че няма спор на ползи.

Записаният диалог на ген.-майор Цанко Стойков с президента също е от 2019 година и е воден, когато КПКОНПИ е събирала информация за инспекцията за спор на ползи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР