Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не възрази Прокуратурата на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не възрази Прокуратурата на
Коментари Харесай

Окончателно: Гешев ще държи портфейла на европрокурорите у нас

" Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет не възрази Прокуратурата на Република България в качеството на вторичен разпоредник по бюджета на правосъдната власт да продължи осъществяването на разноски за обезпечаване активността на администрацията на европейските делегирани прокурори от бюджета на Прокуратура на Република България за 2022 година

С това малко известие на Висш съдебен съвет към този момент завършва тематиката с разноските за европейските делегирани прокурори (ЕДП). Решението е по-скоро протоколно и не е изненада.

С къс спор още преди повече от месец Пленумът на Висш съдебен съвет, който разпределя като първокачествен разпоредник генерално средствата за цялата съдебна система, реши, че няма по какъв начин да е друго - Прокуратура не Република България остава вторичен разпоредник, а европрокурорите - незначителен.

Така естествено разноските за активността им ще минават през подчинената йерархично на един човек Прокуратура на Република България.

Клуб Z напомня, че по времето на Надежда Йорданова са задвижи, а после и бе финализиран планът - европейските делегирани прокурори да се извадят официално в обособена конструкция. При Крум Зарков те получиха постройката на ул. " Г. С. Раковски " 134 в София.

Макар обаче да се водят самостоятелни, те остават български магистрати - от една страна, а от друга и финансите им ще " минават " през четвъртия етаж на Съдебната палата. За да стане друго, т.е. - ЕДП да са вторичен разпоредник на средства, трябват законови промени в Закона за правосъдната власт.

Въпреки това специалисти напомнят, че сред българската прокуратура и европейската има съглашение от предходната година - кой какво ще заплаща на относително новото звено. Най-общо заплатите и осигуровките се поемат от Люксембург, а всичко останало - пари за следствия, за експертизи даже най-елементарните режийни - от българската страна.

Също през днешния ден Прокурорската гилдия насрочи дата за чуване на искащите да попълнят следващата квота за 6 български европрокурори. Това са: 

Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура,

Василен Бенчев и Живка Арсенова - прокурори в Софийска районна прокуратура,

Иван Кучиев, Марио Томов, Милко Момчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова - прокурори в Софийска градска прокуратура.

Те ще бъдат изслушани в един ден - 21 ноември в постройката на Висш съдебен съвет. Гасуването ще е незабавно.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР