Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет допусна до изслушване кандидата

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет допусна до изслушване кандидата
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС допусна до изслушване кандидата за главен прокурор Иван Гешев

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет позволи до чуване претендента Иван Стоименов Гешев – заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратура, в откритата процедура за избор на основен прокурор на Република България.

Това оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет. Председателят на Комисията по атестирането и състезанията Даниела Машева показа систематизирания извод от отчета за професионалните качества на претендента, съгласно който прокурор Гешев „ дава отговор на условието на наредбата на член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт за стаж по член 164, алинея 7 от Закон за съдебната власт за заемане на длъжността основен прокурор. Високият му професионализъм, както и прецизното осъществяване на служебните му отговорности са съдействали за поредното му кариерно израстване в органите на правосъдната власт. Прокурор Гешев има изключителни умения за работа в екип и за обосноваване на сътрудници. Отговаря в цялост и на изискуемите качества, написани в наредбата на член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт, а точно потвърдени управителни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това, прокурор Гешев е получил самопризнание за активността си от редица интернационалните институции, както и се употребява с изрично изразена необятна поддръжка от сътрудниците си от Прокуратурата на Република България и от органи и институции, с които е работил в тясно съдействие. Въз основа на тестваните документи и след разбор на данните, съдържащи се в наличните и достоверни обществени източници на информация, Комисията по атестирането и състезанията към Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, на съображение член 7.2 и член 7.3 от Правилата, смята, че липсват данни, поставящи под подозрение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият дава отговор в цялост на законовите условия за заемане на длъжността основен прокурор “.

Председателят на Комисията по професионална нравственос господин Георги Кузманов показа систематизирания извод от отчета за притежаваните нравствени качества на претендента. Посочено бе, „ че прокурор Иван Стоименов Гешев дава отговор на условието на наредбата на член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт за стаж по член 164, алинея 7 от Закон за съдебната власт за заемане на длъжността основен прокурор. Високият му професионализъм, както и прецизното осъществяване на служебните му отговорности са съдействали за поредното му кариерно израстване в органите на правосъдната власт. Прокурор Гешев има изключителни умения за работа в екип и за обосноваване на сътрудници. Отговаря в цялост и на изискуемите качества, написани в наредбата на член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт, а точно потвърдени управителни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това, прокурор Гешев е получил самопризнание за активността си от редица интернационалните институции, както и се употребява с изрично изразена необятна поддръжка от сътрудниците си от Прокуратурата на Република България и от органи и институции, с които е работил в тясно съдействие. Въз основа на тестваните документи и след разбор на данните, съдържащи се в наличните и достоверни обществени източници на информация, Комисията по атестирането и състезанията към Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, на съображение член 7.2 и член 7.3 от Правилата, смята, че липсват данни, поставящи под подозрение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият дава отговор в цялост на законовите условия за заемане на длъжността основен прокурор “.

Госпожа Даниела Машева заключи, че претендентът Иван Гешев дава отговор на законовите условия за заемане на длъжността, както и на профила заложен с наредбите на член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт.

Решението на Прокурорската гилдия за допускане претендента до чуване в процедурата за избор на основен прокурор на Република България ще бъде оповестено на интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет в раздел „ Процедура за избор на основен прокурор “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР