Прокурорите по изборното дело в Джорджия се позовават на справедливостта в настояването за 1 съдебен процес срещу Тръмп и 18 други обвиняеми

...
АТЛАНТА (АП) — Прокурори, които обвиниха бившия президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

АТЛАНТА (АП) — Прокурори, които обвиниха бившия президент Доналд Тръмп и 18 други в участие в незаконна схема за отмяна на резултатите от Изборите през 2020 г. в Джорджия твърдят, че всички обвиняеми трябва да бъдат съдени заедно, позовавайки се на ефикасност и справедливост.

Делото е заведено съгласно щатския закон за борба с рекета, което означава, че едни и същи свидетели и доказателства ще бъдат използвани във всеки съдебен процес, пишат те в кратко съобщение, за което казаха, че е заведено във вторник. Провеждането на няколко продължителни съдебни процеси вместо това би „създало огромно напрежение върху съдебните ресурси“ на висшия окръжен съд и произволно би дало предимство на обвиняемите, съдени по-късно, които биха имали предимството да видят доказателствата и аргументите на държавата преди време, пишат прокурорите.< /p>

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис каза миналия месец при обявяването на обвиненията, че иска да съди всичките 19 обвиняеми заедно. Двама от обвинените са подали искания за бърз процес и съдия Скот Макафи насрочи процеса им за 23 октомври. На изслушване миналата седмица той каза, че изглежда „малко нереалистично“ да си представим, че всички обвиняеми могат да бъдат съдени толкова скоро и поискаха от екипа на Уилис кратко обяснение защо смятат, че това е необходимо.

Адвокатите Кенет Чезебро и Сидни Пауъл са двамата, които са подали искания за бърз процес. Те също поискаха да бъдат съдени отделно един от друг, но McAfee отхвърли това искане. Чесебро е обвинен, че е работил по координирането и изпълнението на план за подписване на сертификат от 16 републиканци в Джорджия, в който се декларира невярно, че Тръмп е спечелил и се обявяват за „надлежно избрани и квалифицирани“ избиратели на щата. Пауъл е обвинен в участие в нарушаване на изборното оборудване в селския окръг Кофи.

Повечето от другите обвиняеми са подали молби да бъдат съдени сами или в по-малки групи, но прокурорите отбелязаха, че тези обвиняеми не са се отказали от права да подадат свои собствени искания за бърз процес. Крайният срок за това е 5 ноември и ако такива искания бъдат подадени, това ще предизвика един или повече процеси, които започват през следващите два месеца, като процесът срещу Чесебро и Пауъл все още е в ход. Това може да доведе до многобройни съдебни процеси по нашумялото дело, протичащи едновременно, създавайки проблеми със сигурността и „неизбежни тежести“ за свидетели и жертви, твърдят прокурорите.

Изискване от обвиняемите да се откажат от правото си на бърз процес като условие за отделянето на техния случай „би предотвратило логистичното тресавище, описано по-горе, неизбежната вреда за жертвите и свидетелите и риска от злоупотреба“, пишат прокурорите. Освен това те твърдят, че обвиняемите, които заявяват, че искат да бъдат съдени отделно, защото няма да са готови до 23 октомври, трябва да информират съда кога очакват да бъдат готови за процеса.

Пет от обвиняемите искат да преместят делата си във федералния съд, а адвокатите на Тръмп казаха, че той може да направи същото. McAfee изрази загриженост миналата седмица относно пристъпване към съдебен процес в щатския съд, докато тези опити продължават, тъй като федералният закон, който позволява на федералните служители да прехвърлят щатски обвинения във федералния съд в някои случаи, казва, че „осъдителна присъда няма да бъде въведена“, освен ако случаят първо се изпраща обратно в държавния съд. Но прокурорите отбелязаха, че законът изрично позволява делото да продължи да се движи напред в щатски съд, докато въпросът за преместване на дело във федерален съд е висящ.

Федералният съдия Стив Джоунс миналата седмица отхвърли опита на Тръмп Шефът на кабинета на Белия дом Марк Медоус да премести делото си във федералния съд и да го върне обратно в щатския съд, но Медоус обжалва това решение. Четиримата други, които вече са подали известие за преместване на делата си, имат изслушвания преди Джоунс, насрочени за следващата седмица.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР