Прокурорите по делото за строежа на 5 лот на автомагистрала

...
Прокурорите по делото за строежа на 5 лот на автомагистрала
Коментари Харесай

Прокурорите по делото за АМ Хемус искат самоотвод заради натиска от МВР

Прокурорите по делото за градежа на 5 лот на автомагистрала " Хемус " са подали искане за самоотвод . Поводът - невижданият напън върху тях от страна на Министерство на вътрешните работи. Това оповестиха на брифинг в Съдебната палата от Софийска градска прокуратура.

Припомняме, че въпросът с Борислав Колев - единственият обвинен за източените милиони от Автомагистрала " Хемус " скара ГДБОП и Прокуратурата, откакто антимафиотите са поискали мярката му за неотклонение да бъде преквалифицирана в по-лека. Това изрично бе отказано от страна на прокурорите, които дефинираха настояването като напън . Имало и " закани и обиди " към обвинителите, обявиха от Софийската градска прокуратура на конференция. Случаят разяснява през вчерашния ден на влизане в Народното събрание и основният прокурор Иван Геше в, съгласно който следствието правило непозволени дейности, граничещи с закононарушение против правораздаването. Днес пък в телевизионно изявление заместник-главният прокурор и началник на националното разследване Борислав Сарафов упрекна Министерство на вътрешните работи в непознаване на закона , тъй като в българското законодателство, за разлика от американското да вземем за пример, няма опция обвинен да се контракти авансово с прокуратурата за по-лека присъда, в случай че сътрудничи. Логично безразличен в разногласието не остана и Министерство на вътрешните работи шефът Бойко Рашков, който непосредствено упрекна прокуратурата, че освен не спомага, а противодейства на проверяващите да изяснят къде са изтекли парите за строителството на аутобана.

" В резултат на невиждания и непозволен напън върху прокурорите по делото да осъществят дейности, които са отвън кръга на закона, като не стачкуват мярката за неотклонение на обвинения, да му разрешат да напуща страната и да създадат по този начин, че да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че по този метод директно е въздействано върху вътрешното им разбиране . Отделно, поради формираното от Софийска районна прокуратура досъдебно произвеждане по член 289 по Наказателен кодекс, същите считат, че това би довело до оказване на спомагателен напън по отношение на тях . Затова те през днешния ден са подали своите самоотводи пред Софийска апелативна прокуратура ", съобщи Иво Илиев, заместник-началник на столичната прокуратура.

Тепърва прокурорите на апелативна инстанция следва да преценяват дали да уважат настояването на сътрудниците си, наблюдаващи делото " Хемус " . До тогава те ще извършват отговорностите си по правосъдното произвеждане. Ако се стигне до назначение на нови обвинители, то те ще бъдат определени на инцидентен принцип .

" Всичко, което се случва, е неприемливо и е в полза на престъпността, а не на българските жители . Затова молим към съдействие сред всички институции ", добави прокурор Илиев.

За съдействие, а не спор с Министерство на вътрешните работи прикани и началникът на Илиев - Яна Кирилова, началник на столичното обвиняване.

" Имаме предпочитание да работим със структурите на Министерството на вътрешните работи по този начин, както сме го правили в годините. Това е в полза на обществото и в полза на откриване на това, което се е случило по всяко досъдебно произвеждане, в това число и сегашното ", сподели тя.

Оттук нататък прокурорите са безапелационни - просесуално-следствени дейности, предоставени на Министерство на вътрешните работи, щели да се правят единствено и само в кабинета на наблюдаващия прокурор заради това , че съгласно Наказателно-процесуален кодекс обвинителните следва да упражняват както управление, по този начин и контрол на тези производства.

Към момента обвинения по аферата " Хемус " Борислав Колев е под домакински арест . В четвъртък обаче прокуратурата ще апелира това правосъдно решение и ще желае по-тежка мярка за неотклонение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР