Прокурори в Полша започнаха разследване, за да установят дали изявления,

...
Прокурори в Полша започнаха разследване, за да установят дали изявления,
Коментари Харесай

Полски прокурори разследват нарушение на законите срещу расистката пропаганда


Прокурори в Полша започнаха следствие, с цел да открият дали изказвания, направени по време на шествие на крайнодесни националисти във Варшава по-рано този месец, нарушават законите против пропагандата на расизъм, съобщи Асошиейтед прес.

Шествието се организира на 11 ноември в деня, в който Полша отбелязва своята самостоятелност. Според оценки в него са се присъединили 60 000 души. Много от тях са носили полските национални флагове, само че на някои флагове е имало и келтски кръстове - знак на белите супремасисти. Някои участници са носели и плакати, на които пишело " Бяла Европа на братските нации ".

Полският президент Анджей Дуда и европейски парламентаристи осъдиха похода. Но членове на полското държавно управление го дефинираха като демонстрация на национализъм и по този начин породиха безпокойствие у някои поляци, че ръководещата партия Право и правдивост може да придаде някаква легитимност на крайната десница.

Вчера пък Еврейската общественост в Полша сподели, че ден след шествието, на протест на водача на ръководещата партия Ярослав Качински са били издигнати расистки лозунги.

Представители на Еврейската общественост в Полша и полският основен равин Михаел Шудрих са провели открит диалог по въпроса с Качински, който е траял повече от час.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР