Прокурори от Върховна касационна прокуратура, съвместно със служители на Главна

...
Прокурори от Върховна касационна прокуратура, съвместно със служители на Главна
Коментари Харесай

Прокурори и полицаи в Агенцията по горите заради заменките

Прокурори от Върховна касационна прокуратура, взаимно със чиновници на Главна дирекция „ Национална полиция “, иззеха документи - отчети, мнения, заповеди и други от изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по горите и от шефа на комерсиално сдружение в София.
Проверката е предоставена от основния прокурор Иван Гешев и се отнася за осъществените размени на поземлени парцели в горски територии. Изисканите документи са свързани с осъществяване на Решение на Европейската комисия от месец септември 2014 година
Прокурорите изискват цялата документи по осъществяването на публичната поръчка с предмет избор на дееспособен самостоятелен оценител, който да извърши оценка на поземлените парцели в горски територии в сходство с европейските условия, както и документи, свързани с възобновяване на предоставена на бенефициентите помощ.
Припомняме, че в края на предишния месец основният прокурор Иван Гешев разпореди на Министерство на вътрешните работи (МВР) да направи инспекция по отношение на излъчено на 12 януари 2020 година журналистическо следствие. В него се огласяват данни за подхванати дейности от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната организация по горите по отношение на скица за помощ при размени на поземлени парцели в горски територии. " Действията на институциите са според решение на Европейската комисия (ЕК) от 05 септември 2014 година по отношение на скица за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в деяние от Република България при размени на поземлени парцели в горски територии, според което на възобновяване предстои „ държавната помощ, отпусната на предприятия при покупко-продажби за подмяна на горска земя държавна благосъстоятелност против горска земя частна благосъстоятелност в интервала 01 януари – 27 януари 2009 година, непозволено приведена в деяние на Република България в нарушаване на член 108, параграф 3 от Договор за функционирането на Европейския съюз, несъвместима с вътрешния пазар “, заяви тогава прокуратурата.
Според разпореждането на основния прокурор инспекцията би трябвало да откри бенефициентите, получили държавна помощ при покупко-продажби за подмяна в интервала 01 януари 2007 година – 27 януари 2009 година и размера на получената помощ от всеки от тях; Ще се ревизира още спазени ли са условията на Закона за публичните поръчки (ЗОП), Закона за самостоятелните оценители (ЗНО) и условията на чл.6, т.1, б. „ г “ от решението на Европейска комисия при избор на оценители за осъществяване на оценки на поземлените парцели в горски територии, предмет на договорка за подмяна, ще бъде тествано. Възложена е и инспекция на сходството сред откритата от самостоятелния оценител действителна пазарна цена на поземления парцел за подмяна с административната цена на парцелите по подмяна, както и определяне на общата сума (главницата и лихви по възобновяване, изчислени в сходство с член 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възобновена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ.
Вижте още:
Европейска комисия удари заменките с гори, с ниви остават - към този момент
 
 
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР