Прокурори от цялата страна протестираха заради приетите на първо четене

...
Прокурори от цялата страна протестираха заради приетите на първо четене
Коментари Харесай

Прокурори протестираха мълчаливо срещу закриване на спецсъдилищата

Прокурори от цялата страна стачкуваха поради признатите на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, които плануват закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

Прокурорите видяха в признатите на първо четене от парламентарната правна комисия промени, с които се закриват профилираните съдилища и прокуратури, лобизъм. Според представителите на държавното обвиняване задачата е да се унищожат, по думите им, работещи структури, поради ползите на непознати страни, както и с цел да се обезпечи персоналният интерес на разследвани и подсъдими.

" Определени обвинени и подсъдими, които разполагат със обилни парични средства да избегнат наказателна отговорност. Ние не можем да си разбираем каква е друга задачата ", сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Шефката на Специализираната прокуратура акцентира, че с помощта на работата на сътрудниците й, мониторингът върху страната ни по тематика " проведена престъпност " е свален от Европейската комисия. Според Маджарова през последните години работата на профилираните съдилища и прокуратури е дала добър резултат.

" Тук сме, тъй като съгласно нас, по вътрешното ни чувство върховенството на закона още веднъж е в заплаха. Тук сме поради елементарните български жители, поради гражданското общество, тъй като то следва да бъде осведомено ", сподели Валентина Маджарова.

Протестът на прокурорите и следователите беше подсилен и от обвинител номер едно. Иван Гешев акцентира, че е при сътрудниците не в качеството на основен прокурор, а като редови магистрат.

" За да поддържа сътрудниците си, които въпреки това са тук, с цел да показват, че желаят да пазят ползите на българските жители и общество. Аз съм единствено затова тук ", изясни той.



СНИМКИ: БГНЕС

Часове след митинга на изключително съвещание се събра Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Според кадровиците признатите от депутатите промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс нарушават правилата на правда, разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната власт. Според прокурорската гилдия закриването на профилираните съдилища и прокуратури ще попречва приключването на към този момент почнали каузи и следствия.

" Изразяваме острото си противоречие с по този начин признатите промени в тези два закона. Като считаме, че същите съставляват засягане на правилата на правда, на правовата страна и на независимостта на правосъдната власт ", съобщи Калина Чапкънова, която е член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Декларацията на прокурорската гилдия е изпратена до Европейската комисия, Европейския парламент и посланиците на страните членки на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР