Прокурори и служители на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) влязоха

...
Прокурори и служители на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) влязоха
Коментари Харесай

Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат

Прокурори и чиновници на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) влязоха в постройката на Министерството на околната среда и водите. Бе отведен заместител министърът на околната среда и водите Красимир Живков

© Велко Ангелов Ако в последните месеци коронавирусът беше отвял основния прокурор от първите места в новинарските излъчвания, то в този момент със затихването на епидемията Иван Гешев се връща стремително към предходния си темп. А точно микс от обиколки по села и градчета и ударни акции.

Денят несъмнено беше белязан от акцията в екоминистерството, която стартира като имитация на задържането на Нено Димов при започване на годината. Този път беше отведен зам.-министър - Красимир Живков, а също по този начин денем районни медии съобщаваха за претърсвания в неговия дом в Ботевград, както и в къщи и офиси на братята Атанас и Пламен Бобокови. До следобедните часове нямаше публична информация за естеството на акциите, а на брифинг в 16 ч. бяха доказани спекулациите, че интервенцията е обвързвана с нерегламентиран импорт на отпадък от Италия, само че освен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не обвързвано с тематиката, само че отново по линията " кавги в екологията ", депутати внесоха ремонти, с които пробват да отстранен втората инстанция по правосъдните каузи за обжалване на издадени Оценки за влияние на околната среда за общински и огромни капиталови планове. Официалното пояснение на предлагането е облекчения поради COVID-19.

Иначе обнадеждаващите данни за новите разпознати случаи на инфектирани са напът да доведат до отпадането на съвсем всички останали ограничаващи ограничения против ковид у нас. От щаба обявиха сутринта, че ще предложат на кабинета наложителната 14-дневна карантина за всички влизащи в България да отпадне от 1 юни, тогава най-вероятно ще бъде позволено да отворят и частните учебни заведения. Задължителните маски на закрито обаче ще останат като трайна мярка.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Зам.министър на екологията и още петима души са арестувани за злоупотреби с импорт и експорт на рискови боклуци
Според прокуратурата акцията през днешния ден е по досъдебно произвеждане, почнало от януари и е ориентирано към проведена незаконна група, включваща зам. министърът на екологията Красимир Живков, някогашен шеф в РИОСВ-Пловдив и още лица. Претърсват се офиси и домове на общо 40 адреса в няколко обитаеми места, като занапред ще се преценя какви обвинявания да се повдигат. Според предоставената от обвиняването информация са събрани писмени и устни доказателства, че зам.-министърът е съдействал за известия на импорт на боклуци от Италия, макар че не дават отговор на избрани условия, а в същото време е отказвал известия за експорт на рискови боклуци и е принуждавал производителите да предават боклук на следени от него сдружения. Твърдението на проверяващите е, че от схемата се е възползвала и компания, която не беше посочена, само че описанието дава отговор на производителя на батерии " Монбат " на братята Атанас и Пламен Бобокови, която е спестявала разноски за скъпо оползотворяване на рискови боклуци в Германия, като вместо това го е правила фиктивно в свои сдружения. Акциите на " Мобнат " се намаляват с над 5% на Българска фондова борса.

Прокуратурата е оневинила дефинитивно Цветан Цветанов за " Апартаментгейт "
Прокуратурата няма да проверява някогашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов поради парцелът, който е купил от " Артекс ", защото не е разкрила данни за корупционни и други закононарушения от страна на Цветанов. Това се вижда от разпореждане на профилираната прокуратура, с което се прави отвод да се образува досъдебно произвеждане и се приключва инспекцията по случая. То е издадено още на 17 февруари, само че за него заяви едвам нощес съдружие БОЕЦ, по чийто сигнал стартира инспекцията.
Така повече от година след " Апартаментгейт ", обвинявания по абсурда няма, както няма и установени нарушавания, макар че както Цветанов, по този начин и други представители на властта се разделиха с постовете си поради него.

Китай лимитира автономията на Хонконг
Китай публично одобри проекта за законопроект за национална сигурност на Хонконг макар декларацията на Съединени американски щати, че с този ход градът към този момент няма да е самостоятелен от Пекин. Изявлението пред Конгреса в сряда вечерта на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, че Хонконг към този момент няма потребност да бъде третиран като територия със специфичен статут съгласно американското законодателство, защото не е самостоятелен от Китай, е най-сериозният отговор на Вашингтон до момента. Ходът на Китай провокира безпокойствие за бъдещето на Хонконг като световен финансов център.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

В четвъртък броят на записаните инфектирани от COVID-19 в България доближи 2477 души, като се усили с 0.69% по отношение на ден по-рано, когато случаите бяха 2460. За втори следващ ден в страната са регистрирани повече оздравели, в сравнение с инфектирани за ден - надлежно 53 и 17. Така общият брой на излекуваните към този момент е 965 души. Починалите са 134.

Последните шест случая на инфектирани в Шумен са на хора, свързани със строителството на " Балкански поток ", стана ясно на утринния брифинг на Националния действен щаб. Групата служащи е била сложена под карантина при идването си в България и контактите им са мощно лимитирани. Не са открити нови случаи и измежду хората, които са били на същия полет от Москва до София, заяви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Германия ще анулира от 15 юни предизвестията да не се пътува в останалите 26 страни от Европейски Съюз. Според държавен източник на Reuters тази мярка ще включва още страни отвън блока като Англия, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Мрачен връх регистрира Съединени американски щати - броят на жертвите на ковид надвиши 100 хиляди , въпреки епидемията там да поутихва като цяло и броят нови инфектирани и умряли да понижава. В Бразилия, където е южноамериканският епицентър на COVID-19, смъртните случаи към този момент са над 25 хиляди Страната е записала над 410 хиляди инфекции, само че съгласно анализаторите мащабът на епидемията там е доста по-голям.

Южна Корея връща от на следващия ден част от рестриктивните мерки, наложени поради ковид, поради растежа на новите случаи. Отново са затворени музеите, парковете и галериите. От фирмите се желае още веднъж да вкарат по-гъвкави условия на работа, включително от домовете. Ограниченията са главно в столицата Сеул. Вчера Южна Корея заяви за 79 нови случая, най-голямото нарастване за едно денонощие от 5 април.

Американската стопанска система се е свила с 5% през първото тримесечие, сочат ревизираните данни. Първоначалната информация беше за спад на Брутният вътрешен продукт с 4.8% на тримесечна база, породено от замразяването на стопанската система поради ковид. В четвъртък излязоха и седмичните данни за безработните в страната, като за последната седмица броят им е повишен с още 2.1 млн. души.

Японската автомобилна компания Nissan Motor е решила да закрие завода си в Барселона, което ще остави без работа към 3000 души, заяви държавното управление в Мадрид. Това е част от проекта за преструктуриране на бизнеса ѝ по света, който управлението би трябвало да разгласи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[Reuters]
Сблъсъците сред полицията и протестиращи в Минеаполис ескалираха с палежи, грабежи, вандализъм и сълзотворен газ, откакто за втора нощ подред поданици на града излязоха на митинг поради случая на Джордж Флойд, 46-годишен негър американец, който умря при полицейско принуждение. Той е бил невъоръжен и е арестуван по съмнение за финансова машинация. Видео сподели по какъв начин той се задушава при ареста, до момента в който служител на реда притиска с коляно врата му. Четирима служители на реда бяха уволнени, като кметът сподели, че да си негър " не би трябвало да е смъртна присъда ". Това е следващ случай на брутално полицейско принуждение по отношение на чернокожи американци в Съединени американски щати, който приключва съдбовно.

КАКВО СЛЕДИМ

Оценка на Standard & Poors за България
По календара на S&P 29 май е датата, на която е постоянният обзор на рейтинга на България. В края на предходната година организацията увеличи оценката си за страната от BBB- на BBB като вероятността е позитивна. Тогава упованията бяха, че ново покачване може да последва при влизане в ERM II и банковия съюз, като в този момент България е в развой да покрие и последното затруднение - капитализирането на ПИБ. От друга страна обаче миналата оценка на S&P беше преди коронакризата и при упования за растеж на стопанската система, до момента в който в този момент всички прогнози на анализатори и институции са за бездънен спад на Брутният вътрешен продукт.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

[Reuters]
Затвор за пост във " Facebook " в Сингапур
Шофьор на такси в Сингапур получи присъда от четири месеца затвор за пост във Facebook, в който оповестява подправената информация, че магазините за храни ще затворят, и приканва хората да се запасяват заради идните ограничавания за битка с COVID-19, съобщи Reuters. Той е изтрил след към 15 минути поста си в група с стеснен достъп, която имала към 7500 членове. Прокуратурата обаче изиска присъда, която да има възпиращ резултат. В Сингапур имаше случаи на паническо изкупуване на артикули по време на четиримесечната битка с вируса в града-държава. Приети бяха строги санкции за тези, които нарушават ограничаващите ограничения или популяризират дезинформация - санкция до 7000 $, затвор за период до 3 години или и двете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР