Прокурорът по делото срещу представители на координационния съвет на беларуската

...
Прокурорът по делото срещу представители на координационния съвет на беларуската
Коментари Харесай

Прокуратурата в Беларус поиска 19 г. затвор за Тихановска

Прокурорът по делото против представители на координационния съвет на беларуската съпротива изиска през днешния ден от градския съд в Минск да осъди задочно някогашната кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска и опозиционния деятел Павел Латушко на 19 години отнемане от независимост, заяви през днешния ден организация БелТА, представена от ТАСС.

В заключителната си защита прокурорът изиска Мария Мороз, Олга Ковалкова и Сергей Дилевски, които са в чужбина, да бъдат наказани на по 12 години отнемане от независимост.

Държавното обвиняване изиска също на Тихановска да бъде наложена санкция от 37 000 беларуски рубли (около 13,2 хиляди долара), а Латушко да заплати в интерес на страната сума, равностойна на 10 000 $, която съгласно проверяващите, е  получил като рушвет.

Делото против представителите на координационния съвет на беларуската съпротива стартира на 17 януари в Минск. На всички подсъдими са повдигнати обвинявания в скрит план за завладяване на властта, за основаване на екстремистка конструкция или нейното управление. Подсъдимите са упрекнати също в обществени апели за ограничаващи ограничения, ориентирани към причиняване на вреди на националната сигурност и в разпалване на обществена омраза.

Тихановска е упрекната и в държавна измяна, а дружно с Мороз – в подготовка за присъединяване в всеобщи вълнения, подготовка на лица за присъединяване в групови дейности, нарушаващи жестоко публичния ред.

Тихановска, Ковалкова и Латушко са упрекнати във възпрепятстване на работата на Централната изборна комисия. 

Срещу Тихановска и Латушко са повдигнати и обвинявания в основаване и управление на екстремистки структури и в неразрешено заграбване на служба и пълномощия на длъжностно лице.

На всички подсъдими задочно е взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

40-годишната Тихановска живее в заточение в Литва. Латушко е някогашен министър на културата и някогашен шеф на беларуския държавен научен спектакъл и се намира в Полша.

Мороз, Ковалкова и Дилевски също са в заточение.

Тихановска се кандидатира през 2020 година на президентските избори в Беларус на мястото на брачна половинка си Сергей Тихановски, който беше хвърлен в пандиза. По време на предизборната си акция тя притегли голям брой беларуси на своя страна и разсъни очаквания за смяна. Принудена да замине в заточение, тази жена, която преди се представяше просто като стопанка, се трансформира в лицето на демократичните сили в Беларус и зложелател на режима, чийто брутални злоупотреби тя неуморно изобличава, отбелязва Агенция Франс Прес.

В изявление за Агенция Франс Прес през януари Тихановска сподели, че делото против нея е „ фарс “ и „ персонално възмездие “ на президента Александър Лукашенко против индивида, раздрусал властта му през 2020 година

През декември 2021 година нейният брачен партньор - известният блогър Сергей Тихановски, беше наказан на 18 години затвор за „ образуване на всеобщи вълнения “ и „ подбудителство на ненавист в обществото “, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР