Прокурорът по делото Марешки пуска донос срещу съдията по делото

...
Прокурорът по делото Марешки пуска донос срещу съдията по делото
Коментари Харесай

Как прокуратурата "отстреля" съдия по делото Марешки

Прокурорът по делото " Марешки " пуска донос против съдията по делото " Марешки ". Доносът се оказва погрешен, само че става мотив за принуда против съдията, в хода на която той е заставен да се отдръпна от делото. Съдията е оневинен на първа инстанция, само че му следва още дълго вървене по тъгите, с цел да почисти името си. Прокурорката има служебна признателност от основния прокурор Сотир Цацаров. Още по тематиката
Новите хрумвания за правосъдната промяна на ръководещите

ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите взеха решение, че образованието в чужбина и непознатото финансиране е най-големият проблем на правосъдната власт

От две години европейската работа за измами работи по сигнал за завладяването на Агенция " Пътна инфраструктура "

Заместникът на основния прокурор е номиниран за член на идващия Висш съдебен съвет

Софийски градски съд приключи делото на следовател против зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, той заведе друго в Шумен

Заведените от Любомила Ценова каузи ще бъдат прекъснати, само че въпросите към зам.-главният прокурор остават

Разследващата полицайка е подала просба за засегнатост до Софийския областен съд

Софийският градски съд излезе с публично мнение във връзка изявлението на зам.-главния прокурор за заведената против него искова молба от проверяващ служител на реда

Заместник-главният прокурор отговори на " Капитал ". И въпросите станаха повече

... или за какво месарницата не доставя риба

Сотир Цацаров свика режисирана среща във връзка изказванията на следователя Бойко Атанасов, че в следствието работи " шпицкоманда " под управлението на основния прокурор
Съдия Светлозар Георгиев от Варненския областен съд шест месеца е подслушван по донос, че ще вземе рушвет от Веселин Марешки, с цел да реши делото в негов интерес. Доносът се оказва погрешен, само че съдията е заставен да се води от всички каузи, които гледа. Прокурор Виолета Радева от Варненската окръжна прокуратура, която е водила следствието против Марешки и поддържа обвиняването против него, подава сигнал против съдията. През януари прокурор Радева получава служебна признателност от основния прокурор Цацаров.Това е късото обобщение на сагата към процеса против варненския арбитър Светлозар Георгиев. Делото бе засекретено и основни елементи от него несправедливо бяха подминати в общественото пространство, тъй като този случай е следващата диагноза на българското правораздаване, където прокуратурата може да си избира съдии по делата и да отстранява тези, които не й харесват. Разказът за това дело в действителност има единствено косвена връзка с процеса против Марешки, той е по-скоро паралел на странното безучастие на прокуратурата във връзка на скорошните кавги със зам. основния прокурор Борислав Сарафов, който подчинени уличиха в жесток напън, както и в някои други аналогични случаи.

През август 2015 година наказателното дело против Веселин Марешки и Красимира Колева във Варненския областен съд е било разпределено посредством инцидентен асортимент на арбитър Светлозар Георгиев. Няколко месеца по-късно прокурорката по делото Виолета Радева, която е водила следствието против Марешки и поддържа обвиняването против него в съда, подава сигнал против арбитър Георгиев - че се кани да получи рушвет от Марешки, с цел да му " помогне " по делото. През май 2016 година ДАНС желае от ръководителя на Софийския апелативен съд (САпС) позволение за използване на всички типове специфични разследващи средства (СРС) по отношение на Светлозар Георгиев - наблюдаване, подслушване, следене, в това число и навлизане в служебния му кабинет в съда. В настояването ДАНС се базира на " оперативна информация " и на сигнала на прокурор Радева, само че не се прецизира, че става въпрос единствено за догатки, в противен случай - там се декларира, че съдията " реализира " закононарушението рушвет и " приема предложение или заричане за полза " от Веселин Марешки в размер на " стотици хиляди ". Затова и ръководителят на САпС дава позволение за използване на всевъзможни СРС - в началото за два месеца, а през август 2016 година разрешението е удължено за още четири месеца.

Шест месеца арбитър Георгиев живее в един цялостен Биг брат, без да знае това. Денонощно е подслушван даже кабинетът му в Съдебната палата, където работи и различен арбитър и се организират тайните заседания на разнообразни правосъдни сформира. (Нарушаването на тайната на съвещанието е значително процесуално нарушаване, което води до анулация на правосъдния акт.)

Въпреки че всичките дейности на Георгиев са на показ, службите по този начин и не откриват нито един факт, че Марешки ще си купи благоволението му.

Забравената пушка
Междувременно обаче ДАНС засича диалог на Светлозар Георгиев с негов другар служител на реда, който е направил нарушаване. На 15 септември 2015 година вечерта, към 22 часа, варненският служител на реда Николай Добрев се прибира след ловджийски излет, паркирал колата си пред у дома и почнал да разтоварва багажа от лова. Първо извадил ловното си оръжие - автомат АКА, за който има позволение, и го сложил на покрива на колата. След това отворил багажника, кучето му изскочило от колата и побягнало, Добрев се разсеял и в последна сметка се прибрал у дома с багаж, куче и всичко останало, само че не запомнил пушката на покрива на колата. Сетил се чак на разсъмване - към 5 часа сутринта, незабавно отишъл до колата, само че оръжието не било там. Без да се бави, Добрев отишъл в полицията и докладвал всичко. Неговият роман за събитията по време на първия му разпит в полицията в 6,40 сутринта на 16 септември не се трансформира до края на делото. Междувременно оръжието било прибрано още в 23 часа предната вечер от внимателен жител, който го занесъл в полицията сутринта, откакто Добрев към този момент е декларирал неналичието.

Около час откакто завършил първият му разпит, към 8,17 ч. сутринта, Добрев се обадил на Георгиев да показа какво му се е случило. След това му звъннал още два пъти денем, както и един път на идващия ден, с цел да му заяви, че оръжието към този момент е било предадено, да му опише още веднъж с детайлности по какъв начин е станало всичко, да добави, че към този момент му е избран проверяващ - дознателят Иво Костов. След това се чули чак на 6 октомври, през октомври на три пъти разговаряли за случката, след това - преди предявяването на обвиняването на 9 ноември. Добрев е притеглен като обвинен за закононарушение по член 338, алинея 1 от Наказателния кодекс (НК) - занемаряване на дължимите ограничения за сигурност при боравене с оръжие. Явява се без юрист и споделя същите обстоятелства. След това отново се обадил на Георгиев и споделил какво е обяснил - бил изтощен, имал доста багаж за разтоварване, а като излязло кучето, напълно се разсеял. Георгиев му споделил: " Браво! "

Всичко това няма директно отношение към обвиняването, само че то е централна част от обвинителния акт. Обвинението в действителност е поради последвала покана на Георгиев към наблюдаващия прокурор по делото Здравка Задгорска да се видят на кафе и по-точно поради едно изречение, казано от съдията. Двамата пили кафе в кабинета на Георгиев на 2 декември. След първичното разискване на персонални тематики Георгиев загатнал за делото на Добрев и изразил мнение, че на всеки може да се случи да му побегне кучето и да си не помни пушката. Споделил, че съгласно него това е малозначителен случай по смисъла на член 9, алинея 2 от Наказателен кодекс (когато действието официално има признаци на някакво закононарушение, само че заради своята малозначителност не е публично рисково или неговата социална заплаха е очевидно незначителна; в този случай производството се приключва заради липса на престъпление). Задгорска отбелязала, че ще прочете делото отново, само че съгласно нея обстоятелствата не са тъкмо по този начин. Тук Георгиев отбелязва: " Мисля, че от човешка позиция си е за помагане, член девет отвред. Ти ще си прецениш към този момент ". Говорят още малко на персонални тематики и Задгорска си потегля. Тя ни минимум не се е почувствала обект на напън или друго непозволено влияние, както сама декларира по-късно като очевидец по наказателното дело против Георгиев. Затова и не е алармирала прокуратурата. Четири дни след диалога с Георгиев тя изготвя обвинителен акт против Добрев за закононарушение при боравене с оръжие и го внася в съда. Съдията по това дело Христо Минев насрочва правосъдно съвещание по реда на глава 28 Наказателно-процесуален кодекс - за налагане на административна санкция с освобождение от наказателна отговорност. Добрев признал всички обстоятелства, наложена му била санкция от 1000 лева Решението от 26 януари 2017 година не било протестирано, нито обжалвано от Добрев.

Прокуратурата желае пояснения - по какъв начин се образува вътрешно разбиране
Малко по-късно против арбитър Георгиев е повдигнато обвиняване по член 289 Наказателен кодекс - че подбуждал прокурор Задгорска да наруши задължението си да образува вътрешното си разбиране независимо и без значение, като я склонявал да приключи делото. Разпитани са всички, взели участие в производството - прокурор Задгорска, дознателят Костов, както и арбитър Минев (защо е наложил административна санкция на Добрев, вместо да произнесе наказателна присъда), прокурорката, поддържала обвиняването в съда (защо не е протестирала решението). Магистратите е трябвало да се изясняват на прокуратурата по какъв начин са формирали своето вътрешно разбиране, дали не са били повлияни от Георгиев.

Обвинителният акт против Светлозар Георгиев е импортиран в Софийския градски съд (СГС) през март т.г. Това става причина съдията да се води от всички каузи, които гледа, в това число и делото против Марешки.

През април съдът постановява оправдателна присъда, а претекстовете на Софийски градски съд са унищожителни. Съдът недвусмислено декларира, че настояването за използване на СРС по отношение на Георгиев е стимулирано " с неточна и подвеждаща " информация, с която се внушава, че той към този момент е получил рушвет. С явен жлъч се разяснява, че в действителност единствената " добита " от службите информация са обществено наличните обстоятелства за насрочването на съвещанията по делото " Марешки ", за назначената тройна експертиза и други, за които осведомят и медиите.

Съдът подчертава върху " смущаващия факт ", че настояването за СРС е основано на сигнал на прокурора по делото против Марешки - Виолета Радева. " Оказва се, че прокурорът, който поддържа обвиняването по съответно дело, може да провокира надзор или принуда против съдията по същото дело, като се наблюдават, подслушват, следят, наблюдават и записват всички негови дейности " - се споделя в претекстовете към присъдата.

Вън от всичко това съдът напълно възприема тезата на отбраната на арбитър Георгиев, че той не е направил закононарушение, до момента в който си е пил кафето с прокурор Задгорска. Няма данни, че сред тях има някаква взаимозависимост, посредством която Георгиев да я склонява, а той дори е направил спогодба, че директно не е осведомен със събраните по делото доказателства, открива съдът. Размяната на правно мнение сред сътрудници не е посягане против вътрешното разбиране на събеседника, регистрира съдът и дава образец - дознателят Иво Костов също е изразил пред прокурорката своето виждане, че казусът не съставлява закононарушение. Самата Задгорска нито е питана, нито е споделила на Георгиев какво е вътрешното ѝ разбиране по делото, въпреки че по това време тя към този момент е почнала да написа обвинителния акт.

Един от множеството парадокси по това дело е, че прокуратурата и ДАНС подслушват съдийски кабинет и нарушават тайната на съдийското заседание, една от значимите гаранции за самостоятелност и безпристрастност на съда, а в същото време упрекват арбитър за посягане против независимостта на вътрешното разбиране. Но пък това е същата прокуратура, която през последната година на два пъти отхвърли да се впечатли от сигналите за извършен напън от зам. основния прокурор Борислав Сарафов по две публично чувствителни каузи.Това, което е разрешено на Борислав Сарафов
*През май 2016 година проверяващият служител на реда от ГДБОП Любомила Ценова заведе две каузи против Сарафов поради оказан напън по висящото следствие по делото " Агромах ". По време на работна среща в средата на май в кабинета му в наличието на очевидци Сарафов почнал да ѝ крещи и да я наскърбява с вулгарни изрази, заплашил я, че ще ѝ бъде формирано наказателно произвеждане, с цел да ѝ бъде лишен допускът до класифицирана информация. Полицайката внесе в съда цивилен иск и просба за засегнатост, Сарафов бе заставен да се извини и тя отдръпна исковата молба и тъжбата си. Нито прокуратурата се самосезира, нито Висшият правосъден съвет или Инспекторатът към него, а информацията за абсурда бе обществено публикувана в медиите.

*През февруари т.г. следователи от Националната следствена работа, участващи в следствието на злополуката в Хитрино, подадоха сигнал до етичната комисия на Върховната касационна прокуратура поради държанието на Борислав Сарафов на оперативна среща в Шумен. Сарафов се появил, без да има отношение към следствието, и почнал да ги наскърбява, че са безделници и деквалифицирани, мислят единствено за ишиас и лумбаго. Обърнал се към един от следователите - Страхил Каменички, и му споделил, че има заешко сърце, задето още не е повдигнал обвинявания на двамата оживели машинисти, че го е проучил и че може да му образува дисциплинарно произвеждане във Висш съдебен съвет. Каменички също заведе дело, само че съдът го приключи, тъй като Сарафов имал функционален имунитет.

И в двата случая адвокати разясниха пред " Капитал ", че Сарафов от справедлива страна е направил закононарушение по работа, защото е принуждавал проверяващите със закани да вземат решение срещу вътрешното си разбиране. Да крещиш и заплашваш подчинени не е като да обсъждаш проблем на кафе със заключението " ти ще си решиш ". Но прокуратурата не стартира даже инспекция, въпреки че не ѝ се постановяваше да желае СРС и да слухти.А за Тодор Мерджанов - единствено дисциплинарка и шестмесечно намаляване
Само преди седмица Висшият правосъден съвет наказа дисциплинарно прокурора от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов, който съветвал четирикратно наказана за машинация брачна половинка на собствен другар, престъпно проявен, персонално изготвил молба от нейно име за спиране на наказването ѝ и се срещнал с окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов, с цел да ходатайства за уважаване на молбата, само че той изрично отказал. Всичко това обаче се оказва незадоволително на Мерджанов да бъде търсена наказателна отговорност и той се размина с дисциплинарно наказване " намаление в служба за шест месеца ".
Релевантният въпрос е по какъв начин се стига до такова разминаване в единната прокуратура под методическото управление на основния прокурор за точното и еднообразно използване на законите. Това е въпрос за цяла правосъдна промяна, който българските политици подценяват.

Служебна признателност за прокурор Радева
На 3 януари 2017 година на уеб страницата на прокуратурата е оповестено известие, че основният прокурор Сотир Цацаров е поощрил прокурор Виолета Радева от Варна с отличие " Служебна признателност ", грамота и предметна премия - за образцово осъществяване и висок професионализъм в работата ѝ като прокурор.
А в софийската Съдебна палата текат клюки, че челният опит " прокурори донасят за съдии ", набира скорост.

Следва продължение: каква е истината за кучето
Делото против Светлозар Георгиев ще продължи на втора инстанция, откакто прокуратурата стачкува оправдателната присъда. В митинга една основна част е отдадена на кучето на Николай Добрев - дали то в действителност е побягнало в онази вечер, или това е защитна теза на служителя на реда и дали Георгиев е бил наясно с това, когато е представял тази версия на прокурор Задгорска.
В момента към този момент е безпредметно да се гадае имало ли е съображение за дисциплинарна отговорност против Георгиев или не.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР