Прокурорът по Барселонагейт е допуснал тежки дисциплинарни нарушения в работата

...
Прокурорът по Барселонагейт е допуснал тежки дисциплинарни нарушения в работата
Коментари Харесай

Тежки нарушения: Един човек превеждал цяла година документите по Барселонагейт

Прокурорът по " Барселонагейт " е позволил " тежки дисциплинарни нарушавания " в работата си по следствието, поради което бе пожелан депутатският имунитет на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Предложението беше импортирано от освободения предварително основен прокурор Иван Гешев.
Самият Борисов ревизира първичната си позиция и преди към 2 седмици разгласи, че си дава имунитета, а решението следва да се гледа в пленарна зала.

Според констатациите от отчетите, к оито са направени от 8 прокурори по инспекции на така наречен каузи „ на трупчета “ и които бяха предоставени от и. д. основен прокурор Борислав Сарафов, излиза наяве още, че нарушавания са позволили още един прокурор от Софийска градска прокуратура, както и боен прокурор от столицата.

По „ Барселонагейт “ проверяващият екип е открил неритмичност във воденето на делото.

„ Установяват се обилни интервали от време (по 2-3 месеца), през които не са осъществявани каквито и да било дейности по разследването и интервал след 15.05.2023 година с извънредно висок интензитет на процесуално-следствени дейности “, се показва в известието на държавното обвиняване.

Именно при започване на май стартира серия от събития, които доведоха до предварителното освобождение на Иван Гешев. На 1 май до кортежа му избухна гърмеж на пътя " София-Самоков ". 

През първите осем месеца от образуването на досъдебното произвеждане са извършени само четири разпита на очевидци, като в един от случаите протоколът е направен в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, изискани са еднократно документи и е предоставен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, макар неналичието на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова загадка. Поради това и движимостите лица не са могли да изготвят умозаключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на следствието се установяват и при възлагането на преводи. Фрапиращо е позволеното закъснение при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 година от Испания документи, настояват проверяващите . След цели пет месеца стартира изпращането на документите за превод като това става на стадии и с 10 броя обособени прокурорски постановления.

За сметка на позволеното закъснение, след 15.05.2023 година, в границите на единствено месец и половина са разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърно-технически експертизи, осъществени са претърсвания и изземвания, отправени са претенции за откриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на депутат. „ Въпреки използването на преводаческа организация и нуждата от осъществяването на превод от европейски език (испански) , същият е възлаган на еднакъв преводач “, сочи инспекцията.

Крайният резултат е - преводът на документите от Кралство Испания е бил подготвен в целокупност близо една година по-късно.

Екипът от прокурори във ВКП е инспектирал 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и по глава Първа от Наказателен кодекс.
Пълният отчет от инспекцията следва да бъде показан до 07.08.2023 година, за което обществеността ще бъде осведомена.

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до представляващия Висшия правосъден съвет копия от резултатите от завършилите инспекции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР