Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Васил Миков, който на 4

...
Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Васил Миков, който на 4
Коментари Харесай

Ето защо се самоуби топрокурорът Васил Миков

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Васил Миков, който на 4 септември се самоуби в жилището си в София, е протегнал ръка на живота си поради стартирало следствие против него, написа Lupa.bg.

Васил Миков бе открит мъртъв в дома си от своята щерка, а новината за самоубийството му раздруса магистратския хайлайф. 61-годишния прокурор бе измежду уважаваните експерти в системата, един от малцината, опълчили се през 2000 година на тогавашния обвинител №1 в страната Никола Филчев, който „ колеше и бесеше ” в правосъдната система освен със законови средства.

Приятели на Васил Миков разкриха пред Lupa.bg, че в последните 2-3 месеца от живота си, магистратът е бил извънредно обезпокоителен поради стартирало следствие против него за присъединяване в корупционна скица за милиони, обвързвана с имотни покупко-продажби. Миков твърдял, че е натопен и че положителното му име щяло да бъде унищожено вечно, когато аферата лъснела на бял свят. Магистратът е бил разпитван в службите за сигурност, само че обвиняване не му е било повдигано. „ Васко беше честен и виновен човек, съвършен ценител на българското законодателство. Очевидно е решил, че мъчно би се измъкнал и е получил информация, че ще бъде формирано дело за корупция против него. Затова е протегнал ръка на живота си... ”, описа другар на самоубилия се магистрат. Той не пожела да посочи детайлности към следствието против Васил Миков с думите, че не е осведомен в елементи с проблема. Беше обаче безапелационен, че не има вяра прокурорът да е взел участие в далавери.

Васил Миков през 2002 година на погребението на варненския прокурор Николай Колев, разстрелян от наемен палач, неразкрит и до през днешния ден. Години по-късно вдовицата на Колев - Нанка, разгласи, че Филчев е желал от мъжа й да провежда убийството на своя конкурент Миков.

Бившата брачна половинка на Васил Миков – Анета, е дълготраен нотариус в Добрич, Варна и София. Някои позволяват, че магистратът може да е „ изгорен ” около някои изповядани имотни покупко-продажби на екс брачната половинка си.

Името на Васил Миков нашумя преди 20 години като вероятен основен прокурор. Тогава роденият в Добрич правист на два пъти се явява на конкурс за обвинител №1, само че и двата пъти Висшия правосъден съвет избираше други претенденти – първо Бойко Рашков, неодобрен от президента Петър Стоянов, а по-късно и Никола Филчев.
След като Филчев пое поста, той започва атака против съперника си Миков. Заточи го за един месец в Кърджали, по-късно го намали до редови прокурор. През пролетта на 2000 година фамилията на Васил Миков бе подложено на серия от бомбени атентати. На 25 април незнайни възпламениха автомобила на брачната половинка му Анета Микова в центъра на Добрич, а откакто брачната половинка на магистрата си взе нова кола, последва нов гърмеж. На 23 май 2000 година возилото на Микови бе вдигнато във въздуха. Тогава доближени до Никола Филчев лансираха версията, че дамата на Васил Миков е атакувана с атентати, защото въртяла далавери като нотариус във Варна и в Добрич. Публична загадка обаче бе, че атентатите са проведени от ченгета. Споменаваше се името на тогавашния началник на баретите Филко Славов. Близки до Васил Миков споделят, че магистратът е бил сплашван и по други способи – откривал е патрони в пощенската си кутия, демонстративно е бил наблюдаван от маскирани хора измежду бял ден...

Бившият основен прокурор Никола Филчев (мандат 1999-2006 г.) бе най-големия зложелател на самоубилия се магистрат Васил Миков

През 2010 година откакто Филчев към този момент не бе основен прокурор, брачната половинка на убития варненски магистрат Николай Колев - Нанка, съобщи в изявление за Би Ти Ви, че Филчев е поръчал на брачна половинка ѝ ликвидиране на сътрудник - прокурора от Варна Васил Миков. Думите на вдовицата обаче по този начин и не бяха разследвани от прокуратурата.

Васил Миков пък се озова във Върховна касационна прокуратура, като през последните 3 години оглавяваше аналитичния отдел на ВКП.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР