Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която днес беше

...
Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която днес беше
Коментари Харесай

Новият зам.-главен прокурор объркала имуществената си дикларация

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която през днешния ден беше определена за заместител на основния прокурор Иван Гешев, е позволила неточност в последната си имуществена декларация, подадена до Инспектората към Висш съдебен съвет. В нея тя е показала, че държи на влог в страната 981 197 лева
В графата " генезис на средствата " се споделя, че те са от работна заплата, обезщетение от Национален осигурителен институт и от нейната майка. Освен това е дала заем в размер на 41 хиляди лева на физическо лице.

Впечатление прави, че парите в банковата ѝ сметка са набъбнали фрапантно спрямо 2018 година, когато е заявила, че има 78 738 лева със същия генезис. Година по-рано тя заявява спестени 50 хиляди лева Опитите на " Сега " да получи обяснение удариха на камък. Пиронева затвори телефона си, незабавно откакто чу въпроса за имуществените ѝ заявления. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева не отговори на позвъняванията.

На днешното съвещание на Прокурорската гилдия шефът на Инспектората към Висш съдебен съвет Теодора Точкова изясни, че не е открито противоречие във връзка с имуществото и приходите на прокурор Пиронева. ИВСС е изискал информация от банка за нейните влоговете, след което станало ясно, че е позволена техническа неточност в декларацията. Всъщност паричните средства, с които Пиронева разполагала, са 98197 лева, а не 981 197 лева, както е отбелязала в рубрика " размер на средствата ". След това обяснение на Точкова думата взе основният прокурор Иван Гешев, който означи, че " който не работи, не позволява неточности ". " Който е непогрешим, пръв да хвърли камъка ", заключи той. В последна сметка Пиронева беше определена единомислещо за заместител на шефа на държавното обвиняване.

Прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП) е една от номинациите на държавното управление за български европрокурор, излъчена след конкурс при започване на 2019 година Десислава Пиронева е приключила право в ЮЗУ през 2003 година Започва работа в държавното обвиняване през през 2005 година, като младши прокурор в Районна прокуратура в Петрич. През 2007 година е преместена в Софийската районна прокуратура, а през 2016 година към този момент работи в СГП. Там тя закупи известност с няколко каузи от публичен интерес.

Първото беше против генералния шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев за неизгодна договорка за минерална вода, върнато от съда поради неясноти в обвинителния акт. Другото дело е против някогашния министър на защитата Николай Ненчев, който през 2017 година беше упрекнат за длъжностно закононарушение по отношение на ремонта на мотори за самолетите МиГ-29. То пък приключи с оправдателна присъда. Очаква се Пиронева да размени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и началник на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Другият препоръчан от Иван Гешев за зам.-главен прокурор е членът на Висшия правосъден съвет Пламена Цветанова. През 2017 година тя влезе в прокурорската гилдия на съвета, откакто беше излъчена от парламентарната квота на Движение за права и свободи. Кариерата на Цветанова стартира в столичното разследване. През 2002 година тя към този момент е следовател в Национална следствена работа, където работи до избирането ѝ във Висш съдебен съвет.

Справка на " Сега " сподели, че тя също е много състоятелен човек. В имуществената си декларация за 2019 година Цветанова е показала, че в банката държи 269 733 лева, а нейният брачен партньор още 38 хиляди лева Година по-рано паричните ѝ средства са 255 177 лева, а тези на брачна половинка ѝ - 32 823 лева Произходът им е спестявания, трудови хонорари, лихви, както и продажба на недвижими парцели. Преди да бъде определена за зам.-главен прокурор, Цветанова би трябвало да бъде освободена от длъжността ѝ във Висш съдебен съвет, което най-вероятно ще се случи на идващото съвещание на правосъдните кадровици.

Третият препоръчан за зам.-главен прокурор е Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура. Нейното CV е извънредно пъстро. След като приключва СУ " Св. Климент Охридски " през 1999 година, тя стартира работа като правист в софийската регионална администрация. През годините тя е прокурор в районните прокуратури в Ботевград и Костинброд. От 2010 година е зам. началник на Окръжната прокуратура в София, а от 2016 година е на същия пост в Софийската апелативна прокуратура. За една година във втория кабинет на ГЕРБ е и зам.-министър на правораздаването.

Проверка на имуществената декларация на Филипова за 2019 година демонстрира, че тя има доста по-малко парични средства на влог от Пиронева и Цветанова. За предходната година е заявила 45 753 лева от спестявания и компенсации от предишна служба. В декларацията ѝ за 2018 година сумата е с 1000 лева по-малко. Съдебните кадровици гласоподаваха единомислещо в поддръжка на Филипова за зам.-главен прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР