Прокурор започна наказателно дело срещу фаворита на Аржентина в президентските

...
Прокурор започна наказателно дело срещу фаворита на Аржентина в президентските
Коментари Харесай

Прокурорът заведе дело срещу фаворита на Аржентина Хавиер Милей дни преди президентските избори

Прокурор стартира наказателно дело против любимеца на Аржентина в президентските избори този месец, обвинявайки Хавиер Милей в съзнателно причиняване внезапен спад на аржентинската валута, когато насърчи жителите да не икономисват в песо

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 13 октомври 2023 година, 17:19 ч. Избори, обвинявайки Хавиер Милей, че съзнателно е предизвикал спад на аржентинската валута, когато насърчи жителите да не за икономисване в песо.

Milei жигосах този ход като политическо гонене, единствено дни преди гласуването на 22 октомври.

Президентът Алберто Фернандес прикани за следствие в тъжба, подадена в сряда, заявявайки, че десният популистки претендент се пробва да изплаши обществеността и че дейностите му са „ съществено огорчение против демократичната система “.

Прокурор Франко Пикарди отнесе наказателно дело до федерален арбитър в петък, отхвърляйки обвиняването на Фернандес, съгласно което Милей и други претенденти от листата на неговата партия провокират публичен боязън — обвиняване, което планува до шест години затвор. Федералният арбитър Мария Сервини по-късно ще реши дали има задоволително доказателства за обвиняване.

Milei се смята за любимец в изборите на 22 октомври, откакто раздруса политическия пейзаж на Аржентина, когато той ненадейно получи най-вече гласове на първичните избори през август, които се възприемат като всеобщо изследване на желанията на гласоподавателите.

Той отхвърли наказателното дело в петък, характеризирайки прокурора като съдружник на държавното управление и казвайки, че Пикарди „ преследва политическата алтернатива, гласувана най-вече от аржентинския народ “.

В обява в обществените медии Майлей добави: „ Нищо няма да попречи на побоя, който ще им нанесем на изборите. “

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > На конференция по-рано тази седмица Милей сподели, че тези, които го подлагат на критика, се пробват да „ опетнят изборния развой или даже принудително да забранят най-популярната политическа мощ... тъй като знаят, че ние сте единствено на няколко точки от успеха. “

В първичното си недоволство Фернандес цитира радио изявление от понеделник, в което Милей предлага на аржентинците да не възобновяват депозитите с закрепен лихвен % в локалната валута, казвайки, че „ песото е валутата, издадена от аржентинския политик, и затова не си коства нелепости. “

Друг член на независимия съвет на Milei описаната либертарианска партия, претендент за кмет на Буенос Айрес, също прикани жителите да откажат песото.

„ Днес повече от всеки път: Не спестявайте в песо ”, написа Рамиро Мара в обществените медии във вторник.

Мара и Агустин Ромо, претендент за законодателния орган на провинция Буенос Айрес в партията на Milei Liberty Advances, също бяха включени в заявката на прокурора.

Много от противниците на Milei го упрекнаха за внезапното обезценяване на песото, което загуби 10 % от цената си през последната седмица.

Така нареченият наследник курс, както е прочут неофициалният обменен курс, доближи до 1050 песо за щатски $ във вторник, внезапно нарастване от 880 песо предходния седмица. По-късно то смекчи това нарастване и завърши седмицата на към 980 песо за $.

Строгият финансов надзор значи, че достъпът до формалния валутен пазар, който сега цени $ при 367 песо, е извънредно лимитирано.

Milei е гневно надъхан срещу системата, който сподели, че отговорът на горещата инфлация в Аржентина, която е с към 140% годишно, е да се доларизира стопанската система. Наскоро той допусна, че внезапното обезценяване на песото може да бъде комфортно за възможното му президентство.

„ Колкото по-висока е цената на $, толкоз по-лесно е да се доларизира, ” сподели Майлей по-рано този месец.

Проучванията демонстрират, че Милей води в конкуренцията за президент, макар че наподобява няма задоволително гласове, с цел да завоюва изрично без балотаж идващия месец.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР