Прокурорът на Джорджия иска процес през март срещу Тръмп по дело за намеса в изборите

...
Прокурор в американския щат Джорджия предложи начална дата през март
Коментари Харесай

Прокурор в американския щат Джорджия предложи начална дата през март за процеса срещу бившия президент Доналд Тръмп по обвинения за намеса в избори.

Фани Уилис, окръжен прокурор на окръг Фултън, каза в сряда, че иска процесът да започне на 4 март следващата година, дата, на която Тръмп ще бъде в съда по средата на кампанията за републиканската президентска номинация през 2024 г.

Тази предложена дата би накарала процеса да започне един ден преди „Супер вторник“, по време на който гласоподавателите в повече от дузина щати – от Калифорния и Тексас до Масачузетс и Мейн – трябва да гласуват за републиканския кандидат за президент.

В момента Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия.

Няма незабавен коментар от адвокатите на Тръмп.

Във вторник голямо жури на окръг Фултън повдигна обвинение срещу Тръмп и 18 други, обвинявайки бившия президент, че иска да отмени изборната си загуба през 2020 г. в щата Джорджия от президента Джо Байдън. Обвинителният акт беше четвъртото наказателно дело, заведено срещу Тръмп, и второто този месец, в което се твърди, че се е опитал да подкопае резултатите от президентските избори през 2020 г.

Уилис каза в своята документация, че е избрала датите „в светлината на други наказателни и граждански дела на ответника Доналд Тръмп, висящи в съдилищата на нашите сестрински суверени“.

Тя каза, че графикът, който е предложила, няма да противоречи на вече насрочените изслушвания и дати на съдебните процеси на тези други съдилища.


Уилис вече е поставил краен срок до обяд на 25 август, в който всички обвиняеми да се предадат в затвора на окръг Фултън, за да бъдат резервирани. Тя също така поиска от съдията в сряда първо процесуално изслушване на обвиняемите – известно като обвинението – за седмицата от 5 септември.

Тръмп отрече да е извършил неправомерни действия и по четирите наказателни дела срещу него.

Неговите адвокати твърдяха в други наказателни дела, че всеки процес трябва да бъде насрочен след президентските избори през ноември 2024 г.

Бившият президент, който има претъпкан календар в съдебната зала, трябва да бъде изправен пред съда през март в щата Ню Йорк, включващ десетки обвинения за фалшифициране на бизнес записи във връзка с предполагаемо плащане на тайни пари на звезда от филми за възрастни.< /p>

Предвижда се той също така да бъде изправен пред съда през май във федералното дело, заведено от специалния прокурор Джак Смит, в което се твърди, че е съхранявал незаконно секретни документи в имението си Мар-а-Лаго и е осуетил усилията на правителството да ги върне.

Екипът на Смит също така иска дата за 2 януари на делото по федералното дело за опитите на Тръмп да отмени изборите.

Адвокатите на Тръмп са изправени пред краен срок в четвъртък, за да предложат своя собствена дата за процеса по това дело.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг каза в интервю за радио WNYC миналия месец – преди Тръмп да бъде обвинен в други два случая, включително в Джорджия – че различните замесени съдии може да „съвещават“ относно графиците.

Междувременно обществени проучвания показват, че мнозинството от хората в САЩ са разделени по партийни линии във възгледите си за Тръмп и наказателните дела срещу него. Анкета на Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, проведена преди повдигането на обвиненията в Джорджия, показа, че 53 процента от американците одобряват федералното обвинение срещу Тръмп за усилията му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.

Осемдесет и пет процента от демократите одобриха наказателните обвинения, повдигнати в началото на август, в сравнение с 47 процента от независимите и 16 процента от републиканците, според проучването.

Проучването – проведено от 10 до 14 август и публикувано в сряда – също установи, че 35 процента от американците като цяло имат благоприятно мнение за Тръмп, докато 62 процента го гледат неблагоприятно.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР