прокурор предложи да бъде отнето българското гражданство, предоставено по натурализация

...
прокурор предложи да бъде отнето българското гражданство, предоставено по натурализация
Коментари Харесай

Главният прокурор предложи да бъде отнето гражданството на две лица

прокурор предложи да бъде отнето българското поданство, предоставено по натурализация на двама чужденци - единият роден в Египет, другият в Йерусалим. Това е третото предложение на Сотир Цацаров за лишаване на поданство единствено за последните три месеца. Предишните му две бяха за шестима чужденци.

Роденият в Йерусалим Сахм Яги е получил българско поданство с Указ на вицепрезидента на републиката на 24 април 2018 година. Преди това пред правосъдното министерство той защитил правото си да стане български жител като показал документи за забележителна инвестиция посредством закупуването на държавни скъпи бумаги.

На същото съображение, само че на 8 юни 2018 година, с Указ за българско поданство от вицепрезидента се снабдява и роденият в Гиза, Египет Омру Дасуки. Проверка на ДАНС, почнала напролет на тази година открива, че към днешна дата Яги и Дасуки не поддържат инвестицията си, макар условието на закона, получилите българско поданство като вложители да не престават развиването на бизнеса си най-малко още две години. Агентите решили да продължат инспекцията и открили, че двамата даже са прекратили капиталовата си активност малко откакто получили утвърждение за българско поданство, само че преди издаването на Указите, с които то им е предоставено.

Проверките на лицата получили българско поданство против вложения беше разпоредена от основния прокурор Сотир Цацаров напролет. През юни обвинител номер едно изиска лишаване на поданството на трима руснаци и един казахстанец, които през 2008 година потвърдили вложенията си с подправени документи. Месец по-късно беше поискано лишаване на поданството на още двама - този път поради фиктивни вложения.

В началото на годината пък Европейската комисия предизвести България и още няколко страни, че даването на поданство против вложения усилва риска от пране на пари, корупция и укриване на налози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР