Прокурор от Софийската градска прокуратура е изготвил постановление за прекратяване

...
Прокурор от Софийската градска прокуратура е изготвил постановление за прекратяване
Коментари Харесай

Прокуратурата прекратява досъдебното производство за снимките и видеото от спалнята на Борисов

Прокурор от Софийската градска прокуратура е изготвил разпореждане за преустановяване на досъдебното произвеждане за фотосите и видеозаписа от спалнята на Бойко Борисов в премиерската вила в Бояна, тъй като по делото не се съдържат доказателства, нито даже задоволително данни, с цел да се проверява закононарушение, оповестиха от държавното обвиняване.

Цялото известие на прокуратурата:

Поради високия публичен и медиен интерес и след позволение на наблюдаващия прокурор по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс, Софийска градска прокуратура дава информация за досъдебно произвеждане, формирано на 29.07.2020 година по отношение на публикуван снимков материал, за който се твърди, че е сниман в парцел, населяван от тогавашния министър-председател на Република България.

С разпореждане на СГП от 07.01.2022 година към това произвеждане са обединени материали по досъдебно произвеждане, формирано по отношение на оповестени на 09.11.2021 година нови фотоси, за които се твърди, че са от жилището на Бойко Борисов. С разпореждане на СГП от 10.05.2023 година наказателното произвеждане е било прекъснато на съображение чл.243, ал.1, т.1, вр.чл.24, ал.1, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс. На 29.05.2023 година постановлението е анулирано от Апелативна прокуратура-София, като са дадени инструкции за осъществяването на спомагателни дейности по следствието. Указанията са изпълнени в целокупност и правилно.

В рамките на досъдебното произвеждане са назначени и направени седем броя компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 бр. фотоси и един видеоматериал, както и една спомагателна разширена сложна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със фотоси и видеозапис съставляват резултат от употребявано техническо средство, само че макар че са изчерпани способите на доказване, планувани в Наказателно-процесуален кодекс, не е допустимо да се откри изрично дали отразяват обективната реалност, защото същите не са истинските файлове, а техническото средство, с което са направени, не е открито.

По делото са събрани доказателства за това, че фотосите са подправени. Експертизите откриват фалшификация в метаданните им и установяват несъответствия в изображенията, които обосновават съмнение за манипулиране и слагат под подозрение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример - файл MG_7777.JPG - съдържа дата на снимане 25.09.2017 година, а метаданните са били изменени с дата 22.07.2024 година, която все ще не е била настъпила все още на публикуването на фотографията - 17.06.2020 г.)

Допълнителната разширена сложна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след напътствието на АП-София, е изследвала и видеофайла. От проучването се удостоверяват констатациите на миналата експертиза. От файла са отстранени част от характерностите и персонална информация, включително са заличени датата на основаване и модела на употребяваното устройство. Установява се само, че е употребен мобилен телефон, марка „ Apple “. Резолюцията на видео файла е една от най-ниските вероятни, при което не се отразяват частни самостоятелни белези на обекти, снимани на междинна и далечна отдалеченост. Ниското качество на изследваните фрагменти, снимани при неприятни светлинни условия, при придвижване на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не разрешават идентифициране на сниманото отражение на лицето, което прави записа.

От СГП са направени и изпратени пет Европейски заповеди за следствие (ЕЗР) до следните държави-членки на Европейски Съюз - Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия по отношение на проучвания снимков и видеоматериал, на които са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета. В рамките на следствието от СГП са събрани голям брой сведения от разнообразни държавни институции - министерства, Българска национална банка, Агенция „ Митници “.

Не е допустимо да бъде потвърдено по безспорен метод дали процесните предмети (банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет) фактически са се намирали на изобразеното на фотосите място. Не може да бъде потвърдено и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), какъв брой на брой са и на каква обща стойност.

Според отговора на Централната банка на Република Франция една от тези банкноти (със серия и номер U09014849096) не съществува, което в допълнение разколебава извода за меродавност на фотосите. Всичко това навежда на извод, че обективно е допустимо да са били осъществени операции на направените фотоси, включващи прибавяне на нови елементи, изменение на съществуващи или заличаване на такива. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се показва, че не са в положение да открият дали посочените на фотосите банкноти са в обращение или същите са изтеглени.

За банкнота, която съгласно серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Република Австрия, прокуратурата във Виена е поискала  допълнителна информация. Следва да се означи, че по отношение на направената ЕЗР наблюдаващият прокурор е дал на австрийската прокуратура всички данни и обстоятелства, въз основа на които е формирано и се води следствието – оповестени в медиите фотоси и видеофайл, за които са изнесени изказвания, че са от вкъщи на някогашния министър-председател на Република България, на които се виждат предмети, отговарящи на обективните белези на евробанкноти и кюлчета с доблестен метал. От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за следствие не може да бъде изпълнена, защото действията, за които у нас се води следствието, в Австрия не съставляват закононарушение, нито административно нарушаване.

При детайлното проучване на изображенията, съдържащи се в процесните файлове, са открити голям брой несъответствия - липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; противоречие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; съществуване на размити петна по елементи от изображенията на банкнотите; физическото разположение на потребления ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една фотография (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и числа на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои фотоси ластиците, употребявани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други фотоси - въобще липсват.

От постъпилата в СГП от Кралство Белгия информация за предметите, с справедливи признаци на кюлчета от доблестен метал, не е допустимо да се наблюдава и откри по безспорен метод дали същите са били импортирани или изнесени през границата на Република България, нито дали и от кого вероятно са били предмет на покупко-продажба у нас.

Въпреки че са осъществени всички вероятни дейности по следствието, не може да бъде потвърдено по безспорен метод на коя дата и от кого са били снимани съдържащите се на процесните седемнадесет файла фотоси и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се одобряват за достоверни поради назначените и направените по делото експертизи. Поради това не се откриват и действителните  дати, на които фотосите са направени, с цел да могат да се търсят лицата, които са посещавали парцела. Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали парцела въобще, тъй като защитата от НСО не е имала обвързване и не е записвала данните на посетителите.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани чиновници на НСО, озеленител, както и лицата, отговарящи за хигиенно-битовите потребности на парцела, населяван от тогавашния министър председател. Разпитани са лица, по отношение на които са отправени изказвания, че са правили персонални дарове на тогавашния министър-председател. Същите са отрекли да са посещавали парцела и/или да са правили дарове.

В качеството си на очевидец Б. Борисов е показал, че в никакъв случай не е държал пари, златни кюлчета и други скъпи движимости в нощно шкафче. Заявил е също по този начин, че не знае кой и по кое време може да е правил процесните фотоси и видеозапис, а по отношение на негови изказвания пред медиите, че фотосите може да са направени от една „ прелестна госпожа “, декларира, че се е пошегувал, предизвикан от журналистически изявления, съгласно които фотосите са направени от жена.

Невъзможно е установяването на това кой е изпратил файловете със фотосите и видеозаписа до разнообразни медии, защото същите са изпращани от безвъзмездни електронни адреси в „ Guerrilla Mail “, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите е употребена обществено налична свободна Wi-Fi мрежа, намираща се наоколо до НДК и поддържана от Столична община.

От всичко изложено дотук се постанова единственият вероятен юридически извод, че двете действия, за които се води досъдебното произвеждане, не съставляват закононарушения по член 287а, т. 3 от Наказателен кодекс и по член 339а, алинея 1 от Наказателен кодекс, както и че от осъщественото следствие не са събрани доказателства за осъществено друго закононарушение от общ темперамент.

По делото не се съдържат доказателства, нито даже задоволително данни, с цел да се проверява закононарушение, обвързвано с естеството на наблюдаващите се на фотосите и видеозаписа движимости (евробанкноти, златни кюлчета и пистолет), нито за закононарушение, обвързвано с произхода на тези движимости или режима на тяхното държане – да вземем за пример вещно укривателство по член 215 от Наказателен кодекс, изпиране на пари по член 253 от Наказателен кодекс, заграбване, рушвет или друго корупционно закононарушение, държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение по чл.339 от Наказателен кодекс, или друго закононарушение, обвързвано с действия с огнестрелни оръжия.

Поради това, че действията - предмет на следствието, не съставляват закононарушение, прокурор при СГП е изготвил разпореждане за преустановяване на досъдебното произвеждане. То предстои на инспекция от гореинстанционната прокуратура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР