Прокурор Иван Гешев изпратил Вазов и Йовков на Българския Хелзинкски

...
Прокурор Иван Гешев изпратил Вазов и Йовков на Българския Хелзинкски
Коментари Харесай

В черепната кутия не са открити ум и съвест, но Иван Гешев едва ли знае това

Прокурор Иван Гешев изпратил Вазов и Йовков на Българския Хелзинкски комитет. Повод за пратката бил годишният отчет на БХК за положението на правата на индивида в България. Става дума за училищен издания на романа ”Под игото ” на Иван Вазов и алманах разкази на Йордан Йовков. Гешев особено отбелязал глава XXII от романа на Вазов - ”Батареята на Зли дол ”.
В нея се споделя по какъв начин борещите се за свободата българи се изправят против цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.

В сборника на Йовков прокурорът е отбелязал описа за циганката Божура, който стартира с изложение на това по какъв начин майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към щерка ѝ, с цел да печели.

Стореното от Гешев може да се пояснява по няколко метода. В издания от Пеевския кръг държанието му е разгадано като шут на БХК и неговите отчети. Това го знаем от дълго време. Акцията му - в тази част - провокира див екстаз у същите медии. Разбира се, Гешев е наясно, че еуфорията не е от обич, а по чисто на практика подбуди – да не би някоя инспекция да засегне издатели, които имат какво да крият. В офшорки, да речем. Но и да знае, че посегне ли им, възторга ще бъде заменен от кафяв водопад от ругатни.

Колеги и подчинени на Гешев, сигурен съм, към този момент са съумели да огреят с раболепието си своя необут: Направо ги унищожи, шефе! В тези среди, в тази страна е по този начин. Дали Гешев им е повярвал, е въпрос на деликатното равновесие сред разсъдък и его в болно съзнание… Неизбежен въпрос с нетруден отговор.

Вероятно има и здравна позиция, само че нея ще я подмина, от съображения за сигурност.

Налагат се и интерпретации, тъй като интелектуалните прояви на Гешев от време на време са като чертички в Магурата...

Изпращайки обръщение на БХК, а посредством него на цялата смирена общност, Гешев ни споделя нещо. Нещото явно е съпоставяне, тъй като другояче за какво ще акцентира избрани пасажи от въпросните творби? С показалеца той найстойчиво ни споделя: Борещите се за свободата си са подготвени да излязат против цялата империя (подразбирай империя на Злото) даже единствено с едно дървено топче. Шепа, полудели от тиранията българи, подготвени да умрат за едно велико нещо недоосъзнато от мнозина и до през днешния ден. Дали Гешев ни споделя, че и през днешния ден империята на Злото си е жива, както и тогава? Че я обслужват армии, институции и знатни представители с неограничена власт? И че шепа луди глави и през днешния ден нямат късмет? Свободата няма късмет. Както е нямала и тогава… Но не е схванал Гешев Дядо Вазов, няма и да го разбере. Не му е обещано, тъй като по различен път е поел. Знаем накъде води този път – той не знае. Не към върха.

Доказва го последващият образец с Йовковата героиня Калуда, която се възползва от болната си дъщеря Калуда, с цел да се облагодетелства. Нищо от този момент не е помръднало, - споделя ни Гешев. Но ние виждаме това, тъй като виждаме всяка негова изява, в звук с изявите на не една институция. Йовков би хабил перото си за подобен херой. По-скоро Щастливеца би му посветил няколко реда. И Ботев със своя аршин, въпреки да е нямал никакво време. Дякона пък, за такива е имал друго поради, когато е писал законите на тайната гражданска война и е затъквал правилния револвер под ямурлука, заменил расото.

Прокурор Гешев даже не е схванал, какъв явен знак дава за положението на страната през днешния ден. Той по този начин я вижда – през „ кат шепа спартанци под сганта на Ксеркса “ и през възцарилата се свидливост на деспотичното ръководство. Там някъде, в този безпорядък от обърканости и щения, се намира самият той. И ужасно доста желае да бъде видян. Да чуе фанфарите на триумфа.

В изявление за в. „ 24 часа “ преди време, Гешев бе споделил, че е сбъднал фантазията си да има библиотека в дома си. По това време е бил на към 45 години. Ако двете книги от ученическите му години, изпратени на БХК, са от същата библиотека, какъв брой книги са му останали? Три, подсказва ми някой, само че несъмнено бърка, завалията. Не се майтапя.

***

По един различен сюжет зам.-главният прокурор Гешев обаче не е приказлив. Става дума за абсурда с парцелите на фамилията му и странните връзки – каква тактичност, - на дамата с която живее – Детелина Ханчева - със съучастник на предприемача Александър Ваклин, с който тя има общи компании. Данните са от Търговския указател и са обществени.

Вече два месеца прокурор Гешев отхвърля да разяснява, заявявайки, че това са персонални неща. Лични, персонални, само че във всяка естествена страна при такива разкрития се подава оставка и стартира следствие от съответните органи. Това е толкоз известно, че не се постанова да търсиш при Вазов и Йовков…

Според магистрати и познати на Гешев сега той обмислял остроумен ход: да се изнесе да живее на друго място. По този метод щял да изясни, че няма нищо общо с Детелина и нейните фирмени каузи и не може да му се приписват като грях. Не знаем дали е по този начин, само че има логичност, когато би трябвало да си избавя задника. Не че някой го е заплашил, само че възможност постоянно съществува. Гешев знае, че тези, които ти пазят задника през днешния ден, на следващия ден му налитат като оси.

А Ваклин – да напомня, - е главният очевидец по делото против някогашния кмет на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които бяха наказани на 20 и 15 години затвор. От Специализирания съд, по гледище на Специализираната прокуратура.

Гешев беше упрекнат от двете подсъдими в пристрастност, тъй като точно той ръководеше зрелищната акция по задържането им пред спортното министерство през април 2018 година.

Гешев и Ханчева нямат брак, само че е обществено известно, че живеят дружно и имат две деца.

Фактите от регистрите демонстрират също, че Ханчева е купувала преференциално парцели от компании на Кръстовски, съдружника на Ваклин, измежду които апартамент в Зона Б17, част от поземления парцел на същия блок и гараж на необикновено ниска цена. Според нотариалния акт, през декември 2014 година за близо 86 кв. м. тя е броила 40 000 лв.. Което значи 465 лева или 234 евро за кв. м! Реалните цени в този регион са сред 800 и 900 евро за кв. м. Цената на въпросния апартамент е в пъти по-ниска даже от данъчната му оценка, което е закононарушение даже в „ Евангелието “, което чете Гешев…

***

По време на процеса против известни съветски учени, прокурорът от Извънредния арбитражен съд Петерс се обърнал към огромния хирург и архиепископ Лука – Валентин Войно-Ясенецкий с саркастичен звук:

- Кажете, поп-професоре, по какъв начин по този начин нощем се молите, а през деня режете хората?

Ученият дал отговор:

- Режа хората, с цел да ги спася. Интересно обаче, вие за какво режете хората, господин специфичен прокурор?

Обвинителят се засмял:

- Кажете тогава, поп-професоре, за какво вярвате в Бог? Да не би да сте го виждали?

- Наистина не съм виждал Бог, гражданино прокурор. Но съм направил голям брой интервенции на мозъка. Като отворя черепа, не съм видял вътре нито разум, нито съвест.

Прокуратурата поискала смъртна присъда, само че заради липса на доказатества, революционният арбитражен съд бил заставен да отсъди единствено 16 години в лагерите в Сибир…

През 2000 година Руската православна черква канонизира огромния доктор и архиепископ Войно-Ясинецкий и го афишира за светец.

Прокурорът Яков Петерс е чекист, печално прочут с многочислените присъди и разстрели на „ врагове на народа “. Лично управлявал преследването и процесите против учени и членове на Академията на науките. Обвинявал ги в превратаджийство. Самият той е упрекнат в изменничество през 1938 година и разстрелян от своите подчинени.

Животът е комплицирано нещо: веднъж си на върха и си играеш със орисите на хората, по-късно си на дъното.

Малцина, когато са в канавката, гледат звездите. Да се доверим на Оскар Уайлд. В малко на брой е ключът...

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР