Прокурист ще поеме финансовото управление на УМБАЛ „Александровска“ заради натрупани

...
Прокурист ще поеме финансовото управление на УМБАЛ „Александровска“ заради натрупани
Коментари Харесай

Д-р Атанасов: Предстои да бъде назначен прокурист на УМБАЛ Александровска

Прокурист ще поеме финансовото ръководство на УМБАЛ „ Александровска “ поради насъбрани просрочени отговорности от 37 млн. лв.. Утре или вдругиден следва Съветът на шефовете на болничното заведение да гласоподава назначението му, след което ще бъде оповестено и кой е той. Това съобщи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Атанас Атанасов.

По думите му до концепцията се е стигнало след диалози за неприятното финансово положение на лечебното заведение с премиера Кирил Петков и здравния министър Асена Сербезова.

Д-р Атанасов се въздържа да назове името на бъдещия пълномощник, само че бе безапелационен, че той е сериозен финансист с огромен опит, в това число и в региона на банковото дело.

Директорът на „ Александровска “ изясни, че най-големият проблем на лечебното заведение е големият размер на просрочените остарели отговорности.

Коментирайки старите задължения, той заяви, че към този момент е контрактуван заем за 35 млн. лева, с който те би трябвало да бъдат покрити. Дали обаче заемът ще бъде изтеглен, зависи от Министерство на здравеопазването, което е принципал, и от новия пълномощник, който ще би трябвало да поеме договарянията с банките и кредиторите.

По думите на доктор Атанасов финансовите инспекции, назначени от новото управление на лечебното заведение, не престават.

„ Структурата на болничното заведение, която е от павилионен вид, е извънредно сложна за поддържане. Старите здания въздействат върху поддръжката на лечебното заведение.

УМБАЛ „ Александровска “ е ситуирана в 23 здания на повърхност от 250 дка. Разполага с 14 абонатни станции за отопление и 7 станции за медицински газове, а газопреносната мрежа от тръби за медицински газове е дълга цели 29 км. Имаме смяна и в цените на електрическата енергия и енергоносителите, на главните средства – лекарства, медицински произведения и всичко останало “, показа действителната картина шефът на болничното заведение.

По думите му всичко това са фактори, които въздействат на финансовото положение на болничното заведение.

„ Хубавото е, че към този момент имаме ангажимент от най-високо държавно равнище, че тази болница няма да бъде оставена на потъне финансово, а ще бъде развита “, сподели доктор Атанасов.

Той добави, че има договореност с управлението на Медицинския университет и те също ще оказват помощ за стабилизиране на болничното заведение.

Пандемията още не е завършила, без значение че бяха анулирани всички ограничения, сподели още доктор Атанасов.

Той изясни също по този начин, че сега върви договарянето с БЛС и следва да бъде решено по какъв начин ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки. Дали това ще помогне да се покрият разноските, в това число и разноските за личен състав, ще стане ясно скоро.

По думите му се обмисля още по какъв начин парите на медиците за работа в изискванията на Коронавирус пандемия да бъдат включени в заплатите им.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР