Прокуратурата започна разследване на обществената поръчка за пречистване на водата

...
Прокуратурата започна разследване на обществената поръчка за пречистване на водата
Коментари Харесай

Пречистват питейната вода на София със скъп и съмнителен химикал

Прокуратурата стартира следствие на публичната поръчка за филтриране на водата в столицата. Поръчката е на „ Софийска вода “ към снабдител на препарат за филтриране и е на стойност близо 1,2 млн. лева

Разследващите ревизират за документна машинация. Поръчката е за препарата за филтриране „ Луброфлог 19 “. От август насам той се излива в пречиствателните станции на язовир „ Искър “, с цел да събира замърсяванията в дребни парцалчета. Филтрите ги задържат, а чистата вода минава във ВИК-мрежата, съобщи БТВ.

От "Софийска вода " оповестиха изрично ще има ли проблем с водоподаването за столицата

Бившият снабдител по пречистването на София и специалисти от Българска академия на науките Симеон Славчев обаче алармират на досегашния общински консултант Симеон Славчев, че химикалът е безценен и подозрителен, определен без регистрация за сигурност, с погрешни документи. През есента той сезира Софийската районна прокуратура.

„ В момента не знаем по какъв начин се пречиства водата на София. От голям публичен интерес е, тъй като водата е част от националната сигурност на страната, още повече, че питейната вода на София се употребява от милиони хора “, сподели Славчев.

От концесионера „ Софийска вода “ настояват, че продуктът е първокласен и се акцентира фактът, че компании към този момент безрезултатно са обжалвали поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

„ Аз съм наясно, само че не желая да разясня нещо, което всички държавни органи, надлежно и съд се е произнесъл. За мен персонално това е една комерсиална война и просто, доста ми е неприятно, че замесват в това отношение и възложителя „ Софийска вода “, съобщи шефът на „ Софийска вода “ Васил Тренев.

Експерт сигнализира: Яз. ''Бели Искър'' не дава отговор на изискванията за земетрeсения

Славчев и специалисти обаче изследват неофициални проби от химикала в две лаборатории и стигат до подозрения, че продуктът съдържа органични субстанции над допустимото по условията за сигурност. „ Софийска вода “ е принудена да изпрати свои проби от продукта за проучване във виенска акредитирана лаборатория. Заключението в протокол от там е, че няма нездравословни примеси, само че и, че изследваните проби дават отговор на съединението ПАК, вид 1 – т.е. Полиалуминиев хлорид.

„ Тук имаме първо замяна на документи, написване на документи с погрешно наличие от една страна, а въпреки това имаме замяна на продукта, т.е. заявеният артикул, който е предмет на публичната поръчка не е този, който „ Софийска вода “ влага в питейната вода на София “, съобщи още Славчев.

Преди да бъдат изпратени пробите до Виена, те са взети и запечатани в наличието на екип на районната здравна ревизия. Питаме ги какво в действителност е изпратено за разбор.

„ Ние разполагаме с декларация от компанията производител, че алуминиев хлорид хидроксид сулфат е химичното название на продукта, до момента в който второто название е комерсиалното му название и става въпрос за един и същи артикул “, посочи доктор Марияна Граматикова, нач. Отдел „ Трудова медицина “ при РЗИ – София.

НЕК: Язовирите ни са обикновено цялостни за сезона

Химикът Петя Георгиева обаче не е на това мнение. По думите ѝ имат друг състав. Сигналите против поръчката за филтриране не стопират тук - новият артикул е признат с погрешно здравно мнение, без да има документ за сигурност по европейски правилник за химикалите, твърди Славчев.

От фирмата-доставчик изясняват, че са си основали регистрация, откакто са определени. „ Нашето се споделя „ Луброфлог 19 “, на другата компания се споделя по различен метод. Предната компания е отстранена на база на опитите, които се направеха в „ Софийска вода “, съобщи Цветан Цветков, шеф на фирмата-доставчик.

Как обаче е била отстранена остарялата компания, чиито химикал е употребен пет години до лятото? Според Славчев това е станало с манипулиран лабораторен тест. При разбъркване в чаша вода от язовир „ Искър “, новият артикул е обособил замърсяванията в огромни парцалчета. Във втора чаша с вода от язовира – остарелият артикул е образувал по-малки. През специфична хартия, имитираща пречиствателните филтри, флокулите на новия артикул не са минали дружно с водата, а част от тези на остарелия артикул са минали. В резултат „ Софийска вода “ взема решение, че новият пречиства по-добре и избира него.

Измамата, съгласно Славчев и специалисти на отпадналата компания, е във филтърната хартия, която била с по-широки пори, несъответствуваща при проби за питейни води.

София ще даде вода на Перник, взеха решение от СОС

От районната здравна ревизия успокояват жителите, че водата от чешмата е безвредна за пиянство. На база на изнесеното от Симеон Славчев обаче, прокуратурата е видяла данни за закононарушението документна машинация при избора на продукта за филтриране. Той е одобрен с контракт на „ Софийска вода “ и коства над 1 млн. лева от парите на софиянци. Делото е в начален стадий към момента против незнаен причинител.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР