Прокуратурата започна проверка в Центровете за настаняване на деца и

...
Прокуратурата започна проверка в Центровете за настаняване на деца и
Коментари Харесай

Прокурорска проверка след скандалните записи с насилие върху деца в център в Габрово

Прокуратурата стартира инспекция в Центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са скандалните записи, от които се вижда по какъв начин чиновници бият и ругаят настанените в дом „ Хризантема” деца.

Никой не може да каже какво се случва в домовете „ Хризантема” и „ Мирни дни”, които са под едно управление, тъй като изненадващи инспекции в никакъв случай не са правени.

Шенай Мустафа е майка на 12-годишната Сиси. Жената повече от всички познава потребностите и страстите на децата с увреждания.

" Не бях учудена и мисля, че тези записи не демонстрират в действителност всичко, което се случва ", разяснява дамата.
Автор на записите е някогашна служителка в центъра. Тръгнала си от изтощение против нередностите там.

" Жените, упражнили принуждение към консуматори, споделяха по какъв начин ще докажеш, че има принуждение, няма да напиша пояснение ", споделя някогашният обществен служащ Йорданка Милчева .

За насилието в центъра общественият отдел в общината е сезиран още през 2016 година, твърди управлението на центъра. Но от отдела отхвърлят.

" В месеца по веднъж ми се постанова да съм там... При срещите с личния състав и с децата не ми е предписание да има някакви нередности ", твърди Даниела Василева , шеф " Социални действия и обучение " в община Габрово.

" Тя по какъв начин ревизира, че това се е случвало или не...Ако беше си направила труда да пристигна за тези две години към този момент трета, нямаше по какъв начин да няма взор върху нещата ", отвърна Маринела Лазарова , началник на центъра.

Сигнали в отдел " Закрила на детето " не са постъпвали. Социалните се доверявали на тримесечните отчети от помощните и дневни центрове, които децата посещават.
" Там работят психолози, обществени служащи и педагози. Ако има някаква контузия или принуждение, би трябвало те при най-малкото подозрение да ни алармират ", споделя Радостина Братованова , началник на дирекция " Социално подкрепяне " в Габрово.

" Ще бъда безкомпромисна в качеството си на кмет към всеки, който си е разрешил да укрива информация по случая ", съобщи кметът на града Таня Христова .

Кога и дали ще има осъдени ще стане ясно след края на инспекциите на Държавна организация за протекция на детето и прокуратурата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР