Прокуратурата започна проверка в специалните службиИзраелската програма “Пегас” праща в

...
Прокуратурата започна проверка в специалните службиИзраелската програма “Пегас” праща в
Коментари Харесай

Шпионски софтуер шетал в България

Прокуратурата стартира инспекция в специфичните служби
Израелската стратегия “Пегас” праща в смарт телефоните вирус, през който тече цялата връзка

Компанията NSO group с дъщерна компания у нас

Софийска градска прокуратура стартира инспекция за непозволено потребление на шпионски програмен продукт в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители. Става дума за известната компютърна стратегия “Пегас”, създадена от израелската софтуерна компания NGO Group.

През юли предходната година новината за потреблението на “Пегас” в Европа, Съединени американски щати, Мексико, Мароко и други страни провокира голям интернационален скандал, откакто предишното лято се оказа, че от 2016 година насам израелският програмен продукт, основан за откриване на терористи, е употребен най-вече за подслушване и следене на политици, публицисти, дипломати, правозащитници и други

Прокуратурата е изискала информация от Националното бюро за надзор на Специалните разследващи средства (СРС) дали продуктът на израелската NGO Group е прилаган в държавни структури и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на СРС на съответни жители, включваща програмата “Пегас” Сходна информация е изискана от ДАНС, Държавна организация “Технически операции” и други отраслови звена в българските специфични служби.

В хода на прокурорската инспекция ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас програмен продукт “Пегас” и вероятно къде е бил осъществен. За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена, твърдят от прокуратурата.

Принципът на деяние на “Пегас” е като на елементарен компютърен вирус “Троянски кон”, популяризиран по интернет. Той прониква в системите Android и iOS на смарт телефоните без знанието на притежателя на устройството. Веднъж попаднал там, той дава достъп извън до микрофона и камерата на телефона трафични данни за диалози и текстови известия по е-поща, които се реализират през приложения като Viber, Telegram, Messenger, Skype и други Чрез “Пегас” този, който носи телефона може и да бъде локализиран на всяка точка от земното кълбо, защото вирусът има достъп и до GPS-данните.

През юли 2021 година, когато избухна международният скандал стана ясно, че израелската компания NSO Group е имала активност и на територията на България посредством друго комерсиално сдружение - “Съркълс България” ЕООД.

Тогавашният длъжностен министър председател Стефан Янев, сегашен министър на защитата с половин уста съобщи, че “администрацията на Министерския съвет не е сключвала контракт с израелската компания NSO Group за доставка на шпионски софтуер”.

Според публично изказване на израелската компания тогава бе оповестено, че NSO Group продава софтуера си единствено на страни и държавни служби, като преди този момент в детайли ревизира репутацията на съответната страна във връзка с спазването на човешките права. Окончателното позволение за износ на софтуерния артикул се дава от израелското военно министерство, което също правило детайлна инспекция на крайния клиент. Повече от 7 месеца обаче останаха подозренията, че информацията, добивана от “Пегас”, където и да е по света, се копира и копията отиват в израелските секрети служби МОСАД.
Премиерът Кирил Петков: В ДАНС няма данни
“В ДАНС няма данни за потребление на софтуера “Пегас” в която и да е българска институция”, съобщи през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков пред публицисти в Народното събрание. Той добави, че незабавно, откакто схванал за инспекцията на прокуратурата за сходни подслушвания, се е свързал с ДАНС, с цел да ги попита. “Леко изненадващо е, че аз този проблем го чувах още през лятото. Интересно за какво толкоз месеци по-късно се сезира прокуратурата?”, попита министър председателят, само че даде обещание, че в случай че се откри нерегламентирано потребление на израелската стратегия за подслушване у нас, ще поддържа цялостно следствие на случая.

Световни медии вземат участие в разкритията
Макрон наблюдаван от марокански „ Пегас “


Трима президенти, измежду които и френският Еманюел Макрон, 10 министър председатели и мароканският крал Мохамед VI са били подслушвани и следени с шпионския програмен продукт “Пегас”. Това оповестиха в средата на юли след взаимно следствие френската журналистическа организация Forbidden Stories, Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP) и още 17 международни медии като щатския вестник Вашингтон пост, френският Льо Монд, английският Гардиън, немските Ди Цайт и Зюддойче Цайтунг и други.

В листата на целите е бил и някогашният министър председател на Белгия и сегашен президент на Европейския съвет Шарл Мишел. Според обява в Гардиън той, мароканският крал и Макрон са били включени към “Пегас” по поръчка на мароканските служби за сигурност. Смята се, че държавното управление на Мароко е един от клиентите на NSO Group.

Международният проверяващ екип е открил над 50 000 телефонни номера, само че не и кой от тях е действително инфектиран с “Пегас”, или единствено е била планувано да му се изпрати вируса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР