Прокуратурата започна проверка на собственици на скъпи имоти за над

...
Прокуратурата започна проверка на собственици на скъпи имоти за над
Коментари Харесай

Удари часът за проверка на паралиите

Прокуратурата стартира инспекция на притежатели на скъпи парцели за над 500 000 лв. и първокласни коли от 5 марки, които са купени през 2015 и 2016 година Акцията е по разпореждане на основния прокурор Сотир Цацаров, който получил две информации – от Национална агенция за приходите и от Главна дирекция „ Национална полиция ”.

В някои от случаите имало подозрения, че парите на притежателите не са напълно законни и може да са от данъчни закононарушения, измами или пране на пари. Заради това Цацаров разпоредил да се ревизират единствено физически лица и с какви приходи е добито имуществото за милиони. В акцията вземат участие прокурори, данъчни и служители на реда.

От данните на Национална агенция за приходите излиза наяве, че през 2015 и 2016 година общо 245 лица са си купили парцели, за които са платили над 500 000 лева, а 120 души са броили над 800 000 лева В региона на София 283 били богаташите, които се ревизират, изясни на брифинг през вчерашния ден представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. 185 от тях са дали над половин милион лв. за парцел, а 88 са платили над 800 000 лева

В региона на Пловдив се прави инспекция на 27 души, а във Варна и покрайнините те са 29. В Бургас и района 17 души са придобили скъпо имущество, а във великотърновско притежателите са 19.
Разследващите ревизират и притежателите на общо 435 първокласни автомобила от 5 скъпи марки. Проверка посочила, че у нас има 50 „ Майбах ”, 193 „ Бентли ”, 31 „ Ламборгини ”, 68 „ Ролс-Ройс ” и 93 „ Ферари ”. Марките, които са включени в инспекцията, били определени от полицията, уточни Арнаудова. Ако се откри, че притежателят не ръководи колата, ще се ревизира кой я кара и на какво съображение. Луксозно „ Ламборгини ” бе открито в автопарка при ареста на Камен Балбузанов-Куката през април м.г. в Плевен. Куката е клиент на спецсъда поради рекет.

„ Ще се прави информация за датата на придобиване, законни ли са средствата, с които са закупени парцелите и колите, кой е актуалният и кой е предходният притежател ”, изясни Арнаудова. „ Целта е да се откри какъв е произходът на средствата и в случай че той е противозаконен, ще се търси дали са укривани налози, дали има пране на пари или има данни за друго закононарушение ”, добави още тя. По думите й ще се ревизира и дали имотните българи са подсъдими по каузи, за които присъдата включва конфискация на имуществото.

„ Не чакаме, несъмнено, всички проверявани да са направили закононарушения. Много от тях евентуално са си платили налозите ”, добави Арнаудова. От прокуратурата обаче не пожелаха да дадат информация дали измежду притежателите има политици, предприемачи и по-известни клиенти на прокуратурата и съда.

Всяка година
След инспекции Национална агенция за приходите събира
по 70-120 милиона лв.

 Всяка година данъчните правят инспекции на притежатели на първокласни парцели и коли. През 2010 година даже използваха хеликоптер за акцията си. Резултатът бе над 13 милиона лв. приходи в бюджета. Снимка Национална агенция за приходите Всяка година данъчните правят инспекции на притежатели на първокласни парцели и коли. През 2010 година даже използваха хеликоптер за акцията си. Резултатът бе над 13 милиона лв. приходи в бюджета. Снимка Национална агенция за приходите
Всяка година Национална агенция за приходите прави инспекции на сред 1500 и 2000 души, чиито коли и парцели не дават отговор на формалните им приходи. В резултат в държавната хазна се събират сред 70 млн. и 120 млн. лева на година, споделиха за „ Труд “ от Националната организация за доходи. През предходната година от тези инспекции са събрани над 70 млн. лева, а през 2016 година – над 100 млн. лева

Настоящата акция за инспекция на хората с първокласни коли и скъпи парцели се организира взаимно с прокуратурата. Като задачата е, в случай че бъде открито огромно противоречие сред формалните приходи и притежаваното имущество да се търси и наказателна отговорност. Според Наказателния кодекс, наказателна отговорност се носи за укриване на данъци в огромни размери, или над 3000 лева Това значи укрити приходи за над 30 000 лева, като са планувани по-строги наказания при укриване на приходи в изключително огромни размери, или над 120 хиляди лева

В стартиралите инспекции ще се стигне до действителните физически лица, които карат скъпите коли и живеят в първокласните парцели, обясниха от Национална агенция за приходите. Ако една кола се води на лизингова компания, или на автокъща, ще се ревизират договорите, с цел да се откри на кого е дадена за прилагане. Ако лимузината е дадена на компания, ще се ревизира дали тя е оповестила облага, която разрешава потреблението на подобен автомобил, както и дали лимузината се употребява за персонални цели на шефа и заплатен ли е налог „ уикенд “. Ако автомобилът е даден за прилагане на физическо лице, ще се ревизира дали легалните му приходи разрешават да кара такава кола. Ако проверяваният изясни, че е взел парите за колата или парцела на заем или ги е получил като подарък, инспекциите ще продължат към този, който му ги е дал. Така ще се стигне и до богаташи, които дават на манекенки да карат скъпи коли.

Марките на прицел
 03-maibah_bez_nomerata  03-ferrari  03-lamborgini  03-rolls-royce  03-bentley1
Проблем
Няма сервизи за суперлуксозни коли у нас


От 200 хиляди евро нагоре костват като нови моделите от най-скъпите и първокласни марки „ Майбах “, „ Ролс-Ройс “, „ Бентли “, „ Ламборгини “ и „ Ферари “. Тези производители нямат публични представители в България. Затова се купуват от дилърства в непознати страни, от автокъщи или посредством медиатори.

Заможни клиенти постоянно заплащат по-висока цена от номиналната, с цел да се снабдят по-бързо с някой нов модел и да се покажат с него. Това е процедура по целия свят. Ето един образец – „ Ламборгини Венено “ е най-скъпият модел в настоящата гама на марката с продажна цена 3,9 млн. евро. Производството му е лимитирано единствено до 9 екземпляра. След лансирането му се появи публикация в немски уебсайт за продажба на същата кола като използвана, само че с цена 5,7 млн. евро – съвсем двойно по-висока.

В множеството случаи суперлуксозните коли по нашите пътища са купени като използвани, само че с дребен пробег километри. Освен че не могат да се поръчват непосредствено в България, колите от петте марки срещат проблеми и със сервизирането у нас съгласно условията на производителите им, защото липсва оторизирана мрежа.

В множеството случаи притежателите на първокласни коли от тези марки употребяват български сервизи, които нямат лиценз от производителя. Но има и изключения. От централата на Rolls-Royce оферират следната услуга при щета – идва мобилен екип със аероплан от Англия и съответната екипировка, с цел да в профил казуса.

Иначе най-близките публични дилърства и сервизи за „ Бентли “ са в Атина и Истанбул, за „ Ферари “ – в Атина, Удине и Будапеща, за „ Ламборгини “ – в Истанбул, Букурещ и Атина, за „ Ролс-Ройс “ – в Истанбул и Атина. „ Майбах “ може да бъде поддържан в сервизите на „ Мерцедес “ в България. Производството на двете лимузини Maybach 57 и Maybach 62 бе спряно през 2013 година поради слаби продажби. В момента името Maybach носи най-луксозното осъществяване на S-класата на Mercedes. Бронираната държавна лимузина Mercedes Maybach S600 Pulmann е най-скъпата нова кола с четири порти в света с цена от 600 000 евро нагоре.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР