Прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на "Алепу вилидж",

...
Прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на "Алепу вилидж",
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на Алепу

Прокуратурата внесе митинг против разрешението за градеж на "Алепу вилидж ", издадено на 10.09.2018 година от основния проектант на община Созопол, оповестяват от държавното обвиняване.

След инспекция на законността на градежа на "Алепу вилиж ", предоставена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), е импортиран митинг против разрешението на градеж, издадено на 10.09.2018 година от основния проектант на община Созопол.

На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна инспекция за законността на градежа сред нос "Свети Тома " и така нататък "Шофьорски плаж и да показа систематизиран отчет.

В получения от ДНСК отчет се сочи, че от основния проектант на Община Созопол е издадено позволение за градеж (РС) на 26.02.2018г. за "укрепване на свлачище " в м. "Алепу ", землище на гр. Созопол, на името на "Алепу вилидж ".

С нотариално заверена декларация от 28.08.2018г., възложителят заявил, че това районен съд, няма да бъде употребявано от възложителя, както и че за подсилване на свлачището в парцела ще се употребява укрепително оборудване, което ще е интегрирано в структурата на бъдещото застрояване.

По мотив заявление от 30.08.2018г. за координиране и одобрение на планове и издаване на позволение за градеж и виза от 07.08.2018г., от "Алепу вилидж ", основният проектант на община Созопол издал ново позволение за градеж от 10.09.2018г. на същото сдружение за курортен комплекс "Алепу вилидж " (етапно строителство) - първи стадий - "укрепване на свлачище " "Алепу вилидж " и втори стадий - "курортен комплекс " - подземна и надземна част, находящ се в м. "Алепу ", землище на гр. Созопол. Строежът е избран като градеж първа категория. След съответни административни процедури, районен съд от 10.09.2018г. е влезнало в действие на 27.09.2018г. По реда на член 154 алинея 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са позволени промени на промени в капиталовия план, както и допълнение на новото строително позволение.

В хода на инспекцията от ДНСК е открито и че на 10.10.2018г. с решение на основния проектант на община Созопол е вписан и нов възложител, който не попада като подобен в двете строителни позволения. В отчета са изложени и други констатации, изясняващи действителното състояние по случая.

След разбор на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт, а влязлото в действие районен съд не предстои на анулация съгласно член 156 алинея 5 от Закон за устройство на територията, се заключава, че всяко последващо такова, засягащо същия аграрен парцел и участници в административното, е незначително.

По тези съображения, в следствие от взаимната работа и след приемане на материали от ВАП, Окръжна прокуратура - Бургас внесе в Административен съд - Бургас митинг да се разгласи за незначително, позволение за градеж 10.09.2018г. на името на "Алепу вилидж " издадено от основен проектант на община Созопол за курортен комплекс "Алепу вилидж " (етапно строителство). Протестът следва да спре и осъществяването на районен съд.

Припомняме, казусът със градежа на плаж "Алепу " закупи още веднъж необятен публичен отзив през последните дни, откакто към този момент един път бе спрян предходната пролет.

Екозащитници показаха съмнение, че свлачището на плажа е било задействано съзнателно, с цел да има предлог за построяването на брегоукрепителното оборудване, което обаче подозрително наподобява на хотел. От Камарата на геодезистите дефинираха въпросната структура като подигравка със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов съобщи, че няма съображение на този стадий ДНСК да се намесва в наличния до този миг градеж и в проектите, защото службата може да мнения единствено разрешенията и документите.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията народен строителен надзор да извърши незабавна инспекция на законността на градежа на плаж "Алепу ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР