Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър

...
Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър на икономиката отива на съд заради къща за гости

Прокуратурата внесе обвинителния акт против някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев и 25-годишната Ана Димитрова. Двамата отиват на съд поради европарите за къща за посетители в Сандански. Извършеното закононарушение е показване на погрешни сведения за приемане на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Обвинителният акт е импортиран през днешния ден, 07.10.2019 година, пет месеца след започване на досъдебно произвеждане по следствия случай.

 © БГНЕС
В интервала от 13.05.2013 година до 14.10.2015 година обвинената Д., като търговец – Едноличен търговец „ А. – А.Д. " гр.Сандански, в съучастничество като причинител с обвинения А.М. като подстрекател и помощник, пред Държавен фонд „ Земеделие " - Областна дирекция „ Земеделие " гр. Благоевград, пред Държавен фонд „ Земеделие " гр.София и пред Дирекция „ Оторизация на заплащанията по използване на ограниченията за развиване на селските региони " и отдел „ Регионална разплащателна организация " гр. Благоевград показала погрешни сведения, с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз.

На 13.05.2013 година, в гр. Благоевград, Д. като търговец кандидатствала по размер „ Разнообразяване към неземеделски действия " от стратегия „ Развитие на селските региони 2007-2013 ". В тази връзка подала заявление за подкрепяне за „ Изграждане на жилищна постройка за посетители " в местността „ Чинар куши ", в региона на гр. Сандански. Към заявката Д. показала документи, измежду които регистрационна карта като аграрни производител, ведно с анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 година и информация – декларация за приходите от продажби по типове действия.

В показаната от обвинената А.Д., в качеството й на претендент анкетна карта и формуляр към нея, било декларирано, че са налице учредения за регистрацията й като аграрни производител. Като съображение за това бил посочен контракт за отдаване чартърен на земеделска земя от 01.10.2011 година и стопанисване на лозе с повърхност 9,7 дка. в местността „ Мездра ", в региона на с. Кулата, общ. Петрич. В реалност обаче през стопанската 2011/2012 година парцелът не бил стопанисван от нея.

Въпреки че нямала финансови средства за осъществяване на инвестиция по плана към датата на кандидатстването й, тя показала погрешни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лева, без ДДС). Наред с това показала, че през 2012 година имала доход най-малко 50 % от земеделска активност, осъществен от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6 790 лева.). Това събитие също не отговаряло на действителността.

На 30.04.2014 година, с писмо пред Държавен фонд „ Земеделие " в гр.София, А.Д. показала сведения, удостоверяващи осъществяване на разноски от нейна страна и приемане на доходи, свързани с развъждане на лозе от земеделска активност през 2012 година За задачата тя приложила контракт за отдаване чартърен на земеделска земя, в който като хазяин и притежател бил посочен А.М. – другият обвинен по делото. В същото време обаче въпросният парцел бил благосъстоятелност на „ Т.А. " ЕООД. Освен това, обвинената приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде вид „ Мелник ", макар, че посочените в тях действия не били осъществени.

Впоследствие, за непозволено приемане на средства от европейски фонд, в поръчка за заплащане А.Д., в качеството й на бенефициент, заявила, че всички показани от нея публични документи към 14.10.2015 година удостоверяват действителното правно състояние, както и че показаните от нея частни документи са достоверни и носят нейния автограф. Тя приложила констативен акт за определяне годността за приемане на градежа (акт пример 15) за „ Изграждане на жилищна постройка за посетители " в местността „ Чинар куши ", който обаче не бил подписан от нея. Освен това, обвинената показала фактури на стойност 350 000 лева с Данък добавена стойност и 331 357,79 лв. с Данък добавена стойност, с приложени към тях платежни нареждания, с цел да потвърди фактически осъществяване на направените разноски по капиталовия план, макар, че разноските са били за създаване на къща за персонални потребности на другия обвинен – А.М.

Обвиняемият А.М. подбудил и съзнателно склонил обвинената А.Д. за осъществяване на закононарушението. Той я улеснил посредством предоставяне на препоръки и уточнения по отношение на процедурата за кандидатстване, изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ, както и нужните за това документи.

В частност обвиненият обезпечил счетоводна и строителна компании, неподвижен парцел, върху който да се построи „ къщата за посетители ", учредил правото на градеж в аграрен парцел в гр. Сандански, както и по силата на контракт за паричен заем дал на ръководеното от А.М. сдружение сумата в размер на 700 000 лева

Освен това обезпечил земеделска земя за регистрацията на обвинената Д. като аграрни производител (подписал контракт за отдаване чартърен на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му М., макар, че се легитимирал като притежател не е бил такъв). ю

Установено е също, че обвиненият М. е обезпечил материалите за построяването на къщата, като е дал същите на строителя.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.
 Бившият зам.-министър Александър Манолев е притеглен като обвинен Бившият зам.-министър Александър Манолев е притеглен като обвинен
Бившият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев към този момент е обвинен за корист с европейски средства. Обвинение е повдигнато и на Ана Димитров...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР