Прокуратурата внесе обвинителен актПрибрал над 28 000 лв. от близки

...
Прокуратурата внесе обвинителен актПрибрал над 28 000 лв. от близки
Коментари Харесай

Жоро Гробаря на съд за измами с кремация

Прокуратурата внесе обвинителен акт
Прибрал над 28 000 лева от близки на покойници и давал урни с пепел

Делото е 22 тома, експертизите костват 23 000 лева

Георги Енев, по прякор Гробаря от Банкя, прочул се преди година с изровените трупове край софийското село Клисура, сяда на подсъдимата пейка. Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт против 52-годишния началник на погребалната организация “Орион 71 ” за 20 измами, свързани с кремация.

Както писа “Труд news ”, злокобната история се разчу в средата на май предходната година, когато инцидентно в плитък гроб бе намерено тялото на незнаен мъж. Човекът се оказа мъртвец, чиито близки платили 1000 лв. за кремация на Георги Енев, против което получили от него урна с праха на умрелия. Криминалисти започнаха проучването и разкопаването на огромен регион в гората към селските гробища на Клисура и откриха още 7 натрупа. В същото време бяха получени десетки тъжби от хора от Банкя и столичния квартал “Люлин ”, платили на Гробаря околните им да бъдат кремирани.

Наложило се Софийска районна прокуратура да направи търсене по документите и в трите крематориума в страната - в София, Пловдив и Варна, с цел да се откри в кои случаи Енев е лъгал хората и в кои не. Така е открито, че измамите са почнали при започване на 2020 година, подправените кремации са 20, само че са открити единствено 8 натрупа, а ориста на останалатие 12 е незнайна. Енев не дава пояснения къде са заровени и продължава да твърди, че е дал покойниците за кремиране. За “услугите ” той прибрал 28 230 лв. от излъганите родственици, като най-малката сума е 780 лв., а най-голямата - 3500 лева

“Въпреки фактическата и правна трудност на следствието, то завърши единствено за 11 месеца. Обемът на материалите е 22 тома, а разноските за експертизи, част от които са разбори на ДНК, е 22 949 лв. и се приближава до цената на измамите ”, сподели през днешния ден Невена Зартова, началник на Софийска районна прокуратура. Тя изясни, че не е проучен праха от урните, излъчени от Енев на околните, някои от които още преди години са били урноположени.

В гората край Клисура труповете закопавал локален гражданин, само че той е единствено очевидец по делото, защото въобще нямал визия за закононарушенията на погребалния сътрудник.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР