Прокуратурата винаги когато работи е изложена на нападки, критики и

...
Прокуратурата винаги когато работи е изложена на нападки, критики и
Коментари Харесай

Единствен кандидат за място във ВСС: И ректорът на СУ беше избран при един кандидат

Прокуратурата постоянно когато работи е изложена на нападки, рецензии и офанзиви. Тези, които най-вече не желаят прокуратурата е самостоятелна, са политиците. Всяка една политическа власт го желае, само че популярност Богу, в правова страна като нашата независимостта на прокуратурата е обезпечена от Конституцията. С доста работа се отстоява независимостта. Това съобщи претендентът за член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Евгени Иванов, който в този момент е началник на Асоциацията на прокурорите в България.
Иванов е единствен претендент за заместител на Даниела Машева в прокурорската квота на Висшия правосъден съвет, която стана заместител на основния прокурор Иван Гешев. Самият като единствен претендент. Според Евгени Иванов, не е негова виновността, че е единствен претендент. Той посочи и, че даже освен това състояние може да не бъде определен. Направих си предизборната акция по този начин, като че ли не съм единствен претендент, увери Иванов, който призна, че тематиката е сензитивна и добави, че нямало да дава образци с ръководителя на Европейска комисия, на МВФ, само че напомни по какъв начин ректор на Софийския университет бил определен при един претендент и то за втори мандат.
 Висш съдебен съвет стопира въвеждането на каузи в Единната осведомителна система Висш съдебен съвет стопира въвеждането на каузи в Единната осведомителна система
От петък да бъде спряно въвеждането на каузи в Единната осведомителна система на съдилищата, реши Висшият правосъден съвет след няколкочасо...
Евгени Иванов попита какво би трябвало да си мислят прокурорите, когато се чуват гласове прокуратурата се извади от правосъдната власт. Такова предложение има от страна на някогашния правосъден министър Христо Иванов, като точно кръгът към " Да, България " и ДСБ застъпва тезата, че основният прокурор извършва наказателната политика на страната т.е. на изпълнителната власт и по тази причина би трябвало прокуратурата да е в изпълнителната власт, като се дава образци с страни като Съединени американски щати, където основният прокурор е и правосъден министър. Гаранция за независимостта на прокуратурата е да остане в правосъдната власт, счита обаче Иванов.
Що се отнася до това дали прокуратурата би трябвало да има законодателна самодейност т.е. да написа оферти за закони, отговорът на Иванов е " аз съм колеблив ". Според него, и в този момент държавното обвиняване дава оферти за законови промени. Иванов счита и, че нормативната уредба, с която работи прокуратурата, е много остаряла – по негови думи най-големият проблем е Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Има условия в него, които затрудняват прокуратурата да си прави работата качествено, сподели Иванов.
Няма такова нещо – безконтролност на прокуратурата. Човек, в случай че съблюдава законите, няма да се допре през живота си до наказателно произвеждане, а не е по този начин с другите клонове на правото, е тезата на Евгени Иванов.
Нямам терзания от отчета на Европейска комисия за правосъдната промяна (би трябвало да излезе на 23 септември), само че какъвто и да е отчетът, прокуратурата постоянно е изпълнявала рекомендациите му допустимо най-бързо. Мисля, че отчетът ще е позитивен, сподели Иванов, визирайки обичайния отчет по Механизма за инспекция и съдействие.
бонуси във Висш съдебен съвет " alt= " Радев наложи несъгласие върху правосъдния закон за кариерните бонуси във Висш съдебен съвет " class= " image wp-post-image no-display appear lazyload " dsrc= " https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2020/01/30/0338986001580392936_1499737_144x110.webp " > Радев наложи несъгласие върху правосъдния закон за " кариерните бонуси " във Висш съдебен съвет
Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебн...
Още: " "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР