Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери

...
Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи на Боил Банов проверка на колекцията на Божков

Прокуратурата разпореди на министъра на културата Боил Банов да ревизира и обясни обстоятеслтвата по произхода, придобиване, идентифициране и регистрация на предметите, стопанисвани и изложени в музей от Фондация " Тракия ". Това излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на държавното обвиняване. От него излиза наяве, че инспекцията е разпоредена откакто Върховната административна прокуратура се е самосезирала.
Ето и цялото известие:
" В осъществяване на законовите си пълномощия по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка съблюдаване административноправните правила на Закона за културно завещание (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по използването му, по отношение на идентификацията и регистрацията на сбирка антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация " Тракия “, оповестиха от прокуратурата.
Проверката е обвързвана с изясняване на голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности.
Изпълнението на инспекцията е предоставена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ надзор върху осъществяването на ЗКН и нормативните актове по използването му.
Предвид размера и наличието на поставените въпроси, правене на информации, разбори и отчет от страна на министъра, е избран период за осъществяването от два месеца. "
Actualno.com напомня, че преди дни прокурори вечи лица и реставратори влязоха в НОВЕ Холдинг, с цел да разказват предметите от сбирката на Васил Божков. От Министерство на културата оповестиха, че изрично все още няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Васил Божков: " В момента се вършат огледи, описи, стая по стая. Участват четирима специалисти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и наблюдават за естественото протичане на работата ", заяви Александър Трайков, шеф " Инспекторат за запазване на културното завещание " в министерството. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.
Нищо няма да се изнася от сбирката на Васил Божков. Това беше сбитият коментар на ръководителя на фондация „ Тракия ” Кирил Христосков тогава. ВИЖТЕ ТУК.
Експерт от Националната художествена изложба обаче съобщи тъкмо противоположното. От думите на изкуствоведът и пресаташе на НХГ Весела Радоева стана ясно, че по време на акцията от специалистите на галерията е желано само да оказват помощ с експертна оценка по какъв начин най-безопасно да се опаковат, транспортират до вместилище на НХГ. Подготовка за деяние, тъй като: " Съвсем дребна част - една кола или какъв брой, има към този момент донесени в галерията ", призна тя още пред Българска национална телевизия. ВИЖТЕ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР