Прокуратурата в Залцбург официално повдигна обвинение на полковник от австрийската

Прокуратурата в Залцбург официално повдигна обвинение на полковник от австрийската ...

Повдигнаха обвинение на австрийски полковник в оставка за шпионаж в полза на Русия.


Прокуратурата в Залцбург официално повдигна обвинение на полковник от австрийската армия в оставка за шпионаж в полза на Русия, съобщи ТАСС.

„Подсъдимият е обвинен за това, че най-малко от 25 години е шпионирал в полза на руската военна разузнавателна служба „Главно разузнавателно управление“(ГРУ) за извършване на престъпление предаване на държавна тайна и умишленото разкриване на военни тайни ", се казва в изявлението на прокуратурата в Залцбург, цитирано от "Фокус".
Шпионски скандал: Австрия арестува бивш военен, предавал информация на Москва Руският шарже д’афер във Виена беше привикан във външното министерство
Разследването на случая срещу пенсионирания австрийски военен се провежда съвместно с регионалния отдел за защита на конституцията и борба с тероризма.

Обвинението се основава на информация за откриване на банкови сметки на обвиняемия, проучване на конфискувани информационни носители и разпит на свидетели. Самият обвиняем отказва да даде показания.

„Според обвинението полковникът шпионира за руското военно разузнаване от 1993 г. и предоставя на офицера за свръзка изчерпателна информация за Австрийските въоръжени сили, в частност за оръжейните системи и задачите на сухопътните и въздушните сили“, отбелязват разследващите.
Външните министри на Австрия и Русия обсъдиха дело за шпионаж Вчера австрийските власти съобщиха, че водят разследване срещу 70-годишен австрийски полковник в оставка
През 2018 г. австрийските власти съобщиха, че разследват пенсиониран полковник от австрийската армия, заподозрян, че предава информация за австрийската военна авиация, артилерийските системи, висшите служители и миграционната криза в продължение на 20 години на руското военно разузнаване. Според австрийските власти за дейността си той е получил 300 хил. евро.

В случай на потвърждение обвиняемият може да бъде осъден на до 10 години затвор. Пенсионираният австрийски полковник е арестуван на 30 ноември 2018 г. поради страх на разследващите, че той може да извърши престъплението отново. Самият заподозрян, според адвоката, не се смята за шпионин и твърди, че не е разкривал държавни тайни в ущърб на Австрия.

Източник: btvnovinite.bg