Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора

...
Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора
Коментари Харесай

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция


Прокуратурата в Пловдив ревизира Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция след случаи за принуждение и жестоко отношение. Центърът е част от обществените услуги, които дава община Пловдив. От там оповестиха, че отговорните чиновници ще бъдат уволнени.

Проверката на прокуратурата стартира през вчерашния ден. Тя ще бъде осъществена от Криминална полиция. Вчера изключително в дома за хора с деменция влязоха и от общината, макар че тяхната инспекция е почнала още предходната седмица и тя ще бъде за всички обществени услуги на територията на общината.

Представители на всички обществени служби в общ. Пловдив също влязоха на територията на дома. Заговори се за уволнения.

На сегашния стадий инспекцията касае две установени от нас закононарушения.

Едното е така наречен злепоставяне, което значи да бъдат сложени в заплаха възрастни, заболели хора, които са в неспособност да се самоопазват, по подобен метод, че да бъдат сложени в някаква заплаха и не им е оказана помощ, както и за насила.

Принуда в тази ситуация намираме, че е упражнена по отношение на хора, карани да правят нещо, което явно е отвън тяхната воля. Наказанията, които за тези две закононарушения планува Наказателния закон са надлежно 3 и 6 години отнемане от независимост, разяснява Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив, разяснява, че сега, в който този проблем се появи, доста бързо се провежда активността на дирекция "Социално подкрепяне " и Министерството на труда и обществената политика. По заповед на кмета на гр. Пловдив започнахме бърза инспекция на всички обществени заведения, на всички места където се употребяват обществените услуги, добави той. Нещата се развиват доста бързо и ние ангажираме един огромен екип от общината, който да изследва каква е обстановката на всички места.

"Днес стартира образуване на среща на членовете на фамилиите, чиито роднини се намират тук ", сподели още Анести Тимчев.

В отчета са установени нарушавания.

В рапортната книга, където би трябвало да се отразяват всички тези дейности непозволени, нищо не е вписано и се вписват безусловно телеграфно, което не е вярно. Констатирани са и други нарушавания, разяснява от своя страна Надя Танева, шеф на Дирекция „ Социално подкрепяне “- Пловдив.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР