Прокуратурата в Париж води разследвания срещу асоциацията Френско-руски диалог дали

...
Прокуратурата в Париж води разследвания срещу асоциацията Френско-руски диалог дали
Коментари Харесай

Разследват връзки на френски политици с Русия

Прокуратурата в Париж води следствия против асоциацията " Френско-руски разговор " дали нейните шефове - народен представител в Екологичен потенциал и някогашен сенатор, са получили облаги в подмяна на заемане на позиции, удобни за Москва.

През 2021 година са почнали две следствия - едното е обвързвано със подозрения за корупция и търговия с въздействие, а другото - с нарушение на доверието и пране на пари, заяви парижката прокуратура.

Според източник, непосредствен до следствието, в центъра на инспекциите са депутатът от Европейски Съюз Тиери Мариани, член на крайнодясното Национално обединяване (RN), който е съпредседател на асоциацията от 2012 година, и Ив Поцо ди Борго, някогашен центристки член на горната камара на Сената и член на асоциацията.

Според вестник Le Monde Мариани и Поцо ди Борго са се възползвали от пътувания, финансирани от Русия. Според източник, непосредствен до случая, правосъдната власт се стреми да разбере доколко тези дарове могат да бъдат свързани с позиции, заети в интерес на Русия.

Асоциацията " Френско-руски разговор " е основана през 2004 година под патронажа на съветския президент Владимир Путин и тогавашния му френски сътрудник Жак Ширак.

То се показва като " фаворизиран инструмент за връзка сред политическите, икономическите и културните среди на двете страни ", който има за цел да " способства за задълбочаването на стратегическите връзки и привилегированото партньорство сред Франция и Русия ".

Според прокурора двете предварителни следствия са стартирани след отчет от Tracfin, звеното за финансово разузнаване към френското министерство на стопанската система. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР