Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу Лютви

...
Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу Лютви
Коментари Харесай

Обвиниха Местан за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофата, в която загина 6-месечно бебе

Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт против Лютви Местан и Юсеин Ахмед за злополуката, при която почина 6-месечно бебе.
На 14 април 2019 година на кръстовище край момчилградското село Загорско при опит на Местан да се включи в основния път за Маказа последвал конфликт с БМВ, което се движело от Кърджали за Кирково. В колата пътувал Юсеин Ахмед със фамилията си, прибирали се в родното си село Първица. След удара баварецът изхвърчал от пътя и паднал в близкото дере - починала 6-месечната Еджрин, а 10-годишното й братче и родителите им са ранени.
59-годишният политик, водач на партия "ДОСТ ", е предаден на съд за това, че при ръководство на лек автомобил, марка „ Фолксваген “, модел „ Фаетон “ е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и правилника. Местан като самичък и в изискванията на без значение съпричиняване с Юсеин Ахмед, лидер на лек автомобил, марка БМВ, предизвикал пътнотранспортно произшествие. Според обвиняването Местан е направил маневра завиване наляво и нахлуване на път с преимущество, като не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с преимущество към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, вследствие на което по несъобразителност предизвикал гибелта на детето.
Бащата не се движел допустимо най-вдясно в платното за придвижване, не понижил скоростта и при положение на нужда не спрял, когато е зародила заплаха за придвижването. Юсеин Ахмед не се е движел със скорост над нормативно позволената от 90 км/ч. за сектора, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не обезпечил всички условия за безвредното транспортиране на малолетния пасажер в автомобила му – 6-месечно дете, като не му сложил предпазните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била инсталирана с триточков колан за задната седалка, вследствие на което по несъобразителност предизвикал гибелта на малолетното дете.
Делото за пътнотранспортното произшествие край село Загорско, е следено от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като следствието се е правило от екип следователи от Кърджали.
Досъдебното произвеждане е било взето на специфичен контрол от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив.
Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на следствието са били разпитани като очевидци 22 лица, приобщени са голям брой материални доказателства, измежду които и двата леки автомобила – БМВ и „ Фолксваген Фаетон “, които се намират на предпазване в база на Министерство на вътрешните работи, направени са четири съдебно-медицински експертизи, сложна и петорна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са открили, че няма съществуване на алкохол в кръвта на двамата водачи. Към момента Юсеин Ахмед е под гаранция в размер на 1 000 лв., а политикът е със същата мярка, само че в размер на 10 000 лв..
Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително съвещание в двумесечен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР