Прокуратурата в Кърджали привлече като обвиняем и бащата на 6-месечното

...
Прокуратурата в Кърджали привлече като обвиняем и бащата на 6-месечното
Коментари Харесай

Адвокатът на бащата на бебето от катастрофата с Местан: Искат да намалят вината на политика, ще обжалваме

Прокуратурата в Кърджали притегли като обвинен и бащата на 6-месечното бебе, което почина при злополуката с Лютви Местан през април тази година.

Юсеин Ахмед, който бе зад кормилото на фамилния автомобил, в който се вряза колата, ръководена от водача на ДОСТ, е притеглен като обвинен в причиняване на гибел по несъобразителност. Преди това същото обвиняване бе повдигнато и на Местан.

Адвокатът на Ахмед - Николай Димитров, съобщи пред bTV, че още през днешния ден ще се апелира това разпореждане.

Катастрофата става на 14 април тази година. Автомобилът, каран от Лютви Местан, излиза на основния път за Маказа от разклона за с. Загорско.

При навлизането му в кръстовището удря движещата се по път с преимущество кола на Юсеин Ахмед, в която пътуват брачната половинка му и двете му деца. От удара, фамилният автомобил на Ахмед изхвърча в близкото дере. На място умира шестмесечната му щерка. Задържан и упрекнат за злополуката е Лютви Местан.

„ Главният прокурор Сотир Цацаров даде обещание по време на мандата си методична помощ от Върховен касационен съд. Ние не сме сигурни, че такава помощ е оказана, отправили сме искане към Иван Гешев в качеството си на нов основен прокурор да наблюдава по какъв начин се е развило това досъдебно производство”, изясни юристът на фамилията.

Според него обвиняването на клиента му това е първа стъпка към понижаване на виновността на Местан – в случай че се потвърди съпричиняване на гибел, тогава присъда против всеки един от подсъдимите и по-късно наказаните - отговорността ще бъде разграничена сред тях, разяснява Димитров.

В поясненията към постановлението са изброени безредно няколко разпореждания от Закона за придвижване по пътищата, като някои от тях се изключват взаимно, други си опонират, разясни юристът.

Той изрази подозрение за метода, по който са изчислени километрите, с които се е движел клиентът му, а точно 122 км в час.

„ Това се твърди в постановлението за привличане за обвинен. Ние не сме осведомени с метода, по който е изчислена тази скорост. Но незабавно извършихме на място 4 следствени опита. Дори да се е карал по този начин, от знака „ Стоп” има време за реакция от 4 секунди, което е задоволително време да видиш, че някой се движи по път с преимущество и да не тръгнеш да извършваш маневра”, сподели Димитров.

Освен това той разяснява думите на Лютви Местан, че колата му е ударена в дясно повече, в сравнение с вляво, а маневрата е била наляво, което съгласно него значи, че другият лидер има виновност. Адвокат Димитров разясни, че при неочаквана заплаха няма по какъв начин да се чака реакция като по учебник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР