Прокуратурата в Италия започва разследване дали от български вецове са

...
Прокуратурата в Италия започва разследване дали от български вецове са
Коментари Харесай

В Италия разследват дали от наши ВЕЦ са източени 40 млн. евро


Прокуратурата в Италия стартира следствие дали от български вецове са източени 40 млн. евро. Това излиза наяве от изявления в италианската преса, съобщи 24 часа.

Проверката е след сигнал от българския предприемач Желю Ганчев. В началото на тази година той става акционер с 42% в “ПВБ Пауър България”, която има 5 веца на р. Искър. Другите съдружници са италианските компании Finest, Alperia и Dolomiti Energia Holding. Ганчев се натъкнал на смущаваща информация по отношение на финансовите потоци на сдружението. Пред италианската преса той показва, че въпросните 40 млн. евро са отишли за персонално облагодетелстване на жители на България и Италия. Отклоняването на средствата ставало през годините във връзка със градежа и употребата на „ Водноелектрическа централа Своге” АД и „ Водноелектрическа централа Марица” ЕООД, благосъстоятелност на “ПВБ Пауър България”. Имало контракти на повишени цени. Ганчев дава образец - компания “Инжектосонд България” направила строителни действия за 12 млн. евро. Парите са платени от „ Водноелектрическа централа Своге”, само че шефът му получава 1,2 млн. евро, преведени на притежавана от него компания. Фирма “ФЛИ Баруци Италия”, която направила монтажни действия, платила комисиони към компания на шефа на “ВЕЦ Своге” за над 440 000 евро. “HIS Хидроинженеринг Германия”, която е доставила турбини, платила комисиона над 400 000 евро.

За създаване на централи по плана „ Водноелектрическа централа Марица” били отпуснати като заеми 7,5 млн. евро. Голяма част от тези средства обаче се върнали към притежателите на три италиански сдружения. Управителят на „ Водноелектрическа централа Своге” също получил част от средствата, твърди Ганчев. Италианските му съдружници настояват, че ще създадат инспекция, само че имат подозрения, че Ганчев желае да купи цялата компания и с изказванията за злоупотреби се пробва да смъкна цената.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР