Прокуратурата в Истанбул повдигна обвинения на 20 саудитци за убийството

...
Прокуратурата в Истанбул повдигна обвинения на 20 саудитци за убийството
Коментари Харесай

Прокуратурата в Истанбул обвини 20 саудитци за убийството на Хашокжи

Прокуратурата в Истанбул повдигна обвинявания на 20 саудитци за убийството на саудитеца Джамал Хашокжи. Сред тях е някогашният заместник-ръководител на саудитското разузнаване и някогашен консултант в кралското семейство, съобщи " Ройтерс ".

Джамал Хашокжи, също някогашен консултант на управляващите в Рияд, а по-късно техен несклоняем критик, публицист и колумнист в заточение, е погубен през октомври 2018 година, след влизането си в саудитското консулство в Истанбул.

Според прокуратурата някогашният заместник-ръководител на разузнаването Ахмед ал Асири и известният някогашен консултант Сауд ал Кахтани са " подстрекали към преднамерено ликвидиране с чудовищно желание ", а другите 18 са виновни, че са направили убийството.

Това обвиняване, квалифицирано от турските управляващи, се базира на записи от диалози по мобилни телефони на обвинените, данни за влизането и излизането им от Турция и придъствието им в консулството, показания на очевидци и разбор на телефона, преносимия компютър и iPad-а на Хашокжи, цитира " Ройтерс " прокуратурата.

Министерството за медиите в Саудитска Арабия е отказало коментар на организацията. През декември саудитски съд осъди петима души на гибел и изпрати трима в пандиза поради убийството, въпреки прокурор в Рияд да изключва връзка на Ал Кахтани и Ал Асири с убийството. Двамата обаче бяха уволнени, а Асири отиде на съд, само че бе освободен заради липса на доказателства.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман бе обвързван от някои западни държавни управления и от Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати с убийството, подмятания за неговото присъединяване като гарант пристигнаха и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Мохамед бин Салман отхвърля да е знаел, че се готви сходно нещо. След като обаче персоналната му известност и тази на кралството му пострада в миг, когато той поставя старания да го модернизира, принцът съобщи, че се усеща виновен, защото се е случило, до момента в който той е бил на власт.

Турция от години е критик на Саудитска Арабия, само че блокадата на Катар, наложена от другите страни в Залива, и след това убийството на Хашокжи на турска територия нажежиха напрежението сред Анкара и Рияд.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (187)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР