Прокуратурата в германската провинция Шлезвиг-Холщайн поиска бившият лидер на Каталуня

...
Прокуратурата в германската провинция Шлезвиг-Холщайн поиска бившият лидер на Каталуня
Коментари Харесай

Германски прокурори поискаха Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания по обвинение в бунт

Прокуратурата в немската провинция Шлезвиг-Холщайн изиска някогашният водач на Каталуня Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания по обвиняване в протест, предадоха " Ел Паис " и " Ройтерс ". Сега най-висшият районен съд би трябвало да вземе решение по въпроса.

Каталуня организира референдум за самостоятелност на 1 октомври и по-късно разгласи отделянето си от Испания. Мадрид обаче блокира дейностите на сепаратистите по правосъден път, базирайки се на испанската конституция, съгласно която страната е неделима.

След декларацията районното държавно управление бе уволнено. Пучдемон напусна Испания и отиде в Белгия, само че през март бе арестуван при влизането си в Германия по силата на испанската заповед за арест.

Миналия месец съдът отхвърли молбата за изгонване на Пучдемон по обвинявания в протест, само че съобщи, че екстрадицията в Испания е допустимо с по-лекия претекст - корист с държавни средства. Тогава способният съд в провинция Шлезвиг-Холщайн дефинира гаранция от 75 000 евро за освобождението на Пучдемон. Съдът означи, че обвиняването в протест, повдигнато против него в Испания, не е престъпно закононарушение в Германия, а съставният елемент " принуждение ", който би оправдал обвиняване в държавна измяна, също липсва.

Днес прокурори оспориха решението на съда, като обявиха, че екстрадицията по обвиняване в протест е учредена, тъй като разполагат с нова информация от испанските управляващи като видеа, показващи принуждение против полицията. Прокуратурата изиска Пучдемон да бъде още веднъж задържан, само че настояването беше отхвърлено от съда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (250)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР