Прокуратурата в Германия поиска официално от съда да разреши екстрадиция

...
Прокуратурата в Германия поиска официално от съда да разреши екстрадиция
Коментари Харесай

Започва процедурата по екстрадиция на Пучдемон

Прокуратурата в Германия изиска публично от съда да позволи екстрадиция на някогашния каталунски министър председател Карлес Пучдемон. На 25 март сепаратисткият водач беше задържан в Германия, до момента в който пътуваше от Финландия за Белгия, където живее в заточение. Срещу Пучдемон има издадена европейска заповед за арест по обвинявания в подстрекаване към протест и злоупотреби. Ако бъде приет за отговорен, може да получи присъда от 30 години затвор.

Карлес Пучдемон се намира в този затвор в Ноймюнсер, провинция Шлезвиг-Холщайн. Германската прокуратура съобщи, че е отправила настояването си до регионалния съд, откакто е проучила детайлно претекстовете в издадената от Испания европейска заповед за арест.
Вибке Хофелнер, представител на основния федерален прокурор на Германия: Проверихме дали основанията за европейската заповед за арест имат съпоставим еквивалент в немското законодателство и установихме, че подобен съществува. На мнение сме също по този начин, че има заплаха обвиненият да се укрива. Затова и препоръчахме екстрадиция.
Решението за екстрадиция се чака до няколко дни, а дотогава немската прокуратура е поискала Пучдемон да остане в пандиза. След ареста юристите на някогашния каталунски министър председател апелираха повдигнатите от испанския висш съд обвинявания и се обърнаха към немските управляващи с апел да се намесят при положение, защото съгласно тях той е с " политически измерения ".

Пред пандиза в Ноймюнстер през днешния ден се бяха събрали поддръжници на Пучдемон.
Хосе Мануел: Екстрадицията е изменничество към полезностите на Европейския съюз. Пучдемон е политик с идеали, които са в съпротива на испанското държавно управление, само че точно разликите с в основата на нашето взаимно битие в Европа, нали?Розали: Германия не постъпва вярно. Трябваше да останат настрана като другите страни - Дания, Финландия, Белгия. Живея тук в Шлезвиг-Холщайн, къщата ми е тук, тук заплащам налози и не считам, че това е редно.
Карлес Пучдемон избяга от Испания преди 5 месеца, откакто министър председателят Мариано Рахой замрази автономията на Каталуния и уволни районното държавно управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР