Прокуратурата в Дрезден, столица на източната германската провинция Саксония, потвърди,

...
Прокуратурата в Дрезден, столица на източната германската провинция Саксония, потвърди,
Коментари Харесай

Линда В. – от германското детство до подземията на Мосул

Прокуратурата в Дрезден, столица на източната немската провинция Саксония, удостовери, че 16-годишно момиче, намерено в тунел под остарелия град на Мосул, е разпознато като Линда Вензел – германка, изчезнала от вкъщи си на 1 юли предходната година.

Линда бе една от 20-те дами, хипотетични бойци на „ Ислямска страна “ (ИДИЛ), открити барикадирани с оръжие и експлозиви в тунел след изтласкването на групировката от втория по величина иракски град. Още тогава се появиха известия, че една от дамите е немска гражданка, само че управляващите отхвърлиха да потвърдят. До през днешния ден.

Жените са откарани в Багдад, а сега Линда получава помощ от немското посолство в Ирак, оповестиха управляващите в Саксония, представени от ДПА и АП.

От Пулшниц до подземията на Мосул

До предишния юли Линда живеела с майка си и пастрока си в Пулшниц, градче със 7500 поданици, ситуирано сред Дрезден и полската граница. Преместила се там след развода на родителите си и бързо се показала като добра ученичка с интерес към математиката, химията и физиката.

2. About a year ago, Linda disappeared from her parent`s home in Saxony, traveling to Istanbul where authorities lost her trace. pic.twitter.com/ZcU81BvMPm
— Björn Stritzel (@bjoernstritzel) 17 юли 2017 година
В началото на предходната година обаче съучениците ѝ забелязали смяна в държанието ѝ – вместо рап, почнала да слуша арабска музика и даже попитала шефа дали може да носи кърпа в учебно заведение.

През пролетта споделила с родителите си, че от ден на ден се вълнува от исляма, само че скрила обстоятелството, че към този момент го била приела. По време на Рамазана, да вземем за пример, споделила, че е на диета. Родителите ѝ не подозирали нищо, даже ѝ купили копие от „ Корана “.

На 1 юли (петък) Линда се схванала с майка си да преспи у другарка. После ѝ изпратила есемес: „ Ще се върна в 4 в неделя “. И... изчезнала.

Под дюшека в стаята ѝ полицията разкрила разписки за два самолетни билета – Дрезден – Франкфурт и Франкфурт – Истанбул, който Линда купила с подправени документи и паспорта на майка си.

Според източници на в. „ Билд “ тя прекосила турско-сирийската граница при пункта „ Баб ел Хава “ и навлязла в размирната провинция Идлиб в средата на август. Там била взета от бойци на джихадистка група, обвързвана с ИДИЛ, и вкарана в Мосул.

Предполага се, че е била вербувана онлайн от поддръжници на „ Ислямска страна “.

Следите на Линда се губят цяла година и родителите ѝ я търсят на вятъра. До предходната седмица, когато в обществените мрежи се появи видео на хванатите в тунела дами. На фрагментите се вижда изтощеното, покрито с пръст момиче, отвеждано от иракските сили. Заедно с Линда в тунела са арестувани и дами от Русия, Турция, Канада, Либия и Сирия.

1. German ISIS girl Linda W. (16 y/o) was apparently captured in Mosul by Iraqi security forces: https://t.co/mkrbo0yfV1 pic.twitter.com/AcmqQtVSrF
— Björn Stritzel (@bjoernstritzel) 17 юли 2017 година
Твърди се, че в Мосул германката е била готова за Inghimasi – нападател самоубиец, и е сътрудничела с полицията на ИДИЛ.

Прокуратурата в Дрезден отхвърли да удостовери тази информация, както и дали тя се е била на страната на джихадистите, наблягайки, че няма информация за нея след идването ѝ в Истанбул преди година, оповестява АП.

Според английския в. „ Таймс “ в Мосул Линда била омъжена за чеченец, войник на ИДИЛ.

ИДИЛ и девойките

„ Ислямска страна “ притегля освен мъже, само че и дами и млади девойки. През последите години над 930 джихадисти от Германия са отпътували за Сирия и Ирак, с цел да се причислят към групировката. Една пета от тях са дами, а 5% – малолетни. От лицата под 18 години половината са девойки.

Според експерти младите дами си основават сантиментална визия за брака с джихадист. Някои от тях изживяват разнообразни персонални рецесии и се оказват изключително уязвими за пропагандата. Други в действителност имат вяра в идеологията и желаят да построят ислямска страна.

Попаднали в джихадистките региони, те имат ролята на съпруги и майки, само че също и на бойци и участнички в женската шериатска полиция, съблюдаваща спазването на ислямския закон измежду дамите.

Линда и бъдещето

В момента Линда Вензел е в затвор в Багдад.

Ако бъде върната в Германия, тя ще бъде изправена пред съда за присъединяване в терористична организация.

Пред „ Таймс “ обаче иракски народен представител разяснява, че управляващите няма да се съгласят на екстрадиция, тъй като е пристигнала в страната, с цел да се причисли към терористична организация, и би трябвало да бъде осъдена по законите на Ирак. А там наказването за поддръжка на ИДИЛ и сватба с джихадист може да е и гибел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР