Прокуратурата в България отхвърля или прекратява 60% от съмненията за извършени

...
Прокуратурата в България отхвърля или прекратява 60% от съмненията за извършени
Коментари Харесай

Българската прокуратура прекратява 60% от сигналите за измами с европари

Прокуратурата в България отхвърля или прекратява 60% от подозренията за осъществени измами с евросредства от фондовете на Европейски Съюз за доближаване, се споделя в отчет на Европейската счете палата, показан през вчерашния ден. Одиторите са проверили противодействието на измамите със средствата от Европейски Съюз за кохезия в България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания. Общото умозаключение е, че страните членки би трябвало да положат повече старания, с цел да се оправят със злоупотребите при изразходването на европарите. 

Според Европейската счете палата в България 60 на 100 от тестваните случаи на подозрения за измами са били отхвърлени или прекъснати от прокуратурата. Те са на мнение, че дирекцията „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " към Министерство на вътрешните работи (АФКОС) и управителните органи не правят систематично разбор на аргументите за тези отводи. България е докладвала измами, възлизащи на 0.12% от получените средства, което е много под междинното за Европейски Съюз – 0.44%. Словакия е съобщила за най-вече злоупотреби - 2.13%, следвана от Румъния - 1.10%. Евроодиторите установяват също, че ръководещи органи в България са класифицирали погрешно като ниски характерни опасности от измама и вследствие на това не са приложили спомагателни процедури за надзор. В хода на работата по правенето на  доклада евроодиторите са се срещнали с представители на правосъдната власт, проверяващи, организации за битка с измамите, служби за защита на конкуренцията.

Европейската счете палата регистрира, че в последните години като цяло в Европейски Съюз има прогрес в битката с измамите с еврофондовете, само че страните би трябвало да поставят повече старания. В документа се предлага да се подобрят мерките за откриване, противопоставяне и координиране, с цел да може дейно да се предотвратят, разкриват и пресичат измамите. В интервала между 2013 и 2017 година са открити над 4000 нередности, които може да са свързани с измами, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Те възлизат на около 1.5 милиарда евро от средствата на Европейски Съюз, като 72% от тях са свързани с политиката на доближаване. Отговорността за битката с измамите с европарите в тези области е на държавите членки, категорично означават инспекторите.

Според отчета на Европейската счете палата страните не разполагат с ясна политика за битка с измамите. Препоръчва се страните да одобряват тактики и политики за битка с измамите със средствата от ЕС; да бъде по-надежден процесът на оценяване на опасността от измами; да подобрят ограниченията за откриване на измами с необятно потребление на благоприятни условия за оценка на данни. На Европейска комисия пък е препоръчано да следи качествата за отговор против измамите; да насърчи страните да разширят опциите на службите си за координиране на дейностите в борбата със злоупотребите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР