Прокуратурата в австрийския град Залцбург предяви в местния провинциален съд

...
Прокуратурата в австрийския град Залцбург предяви в местния провинциален съд
Коментари Харесай

71-годишен полковник от резерва на австрийската армия е обвинен в шпионаж в полза на Русия

Прокуратурата в австрийския град Залцбург предяви в локалния недодялан съд публично обвиняване в шпионаж за Русия против някогашен полковник от австрийската войска, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС.

Задържаният през ноември м.г. 71-годишен офицер от запаса е упрекнат, че в продължение на 25 години е шпионирал в интерес на съветското военно разузнаване ГРУ и е направил закононарушение, като е "предавал държавни секрети и съзнателно е огласявал военни секрети " на Австрия, се споделя в известието на прокуратурата в Залцбург. Обвинителното умозаключение се основава на следствени мероприятия: информация за разкриване на банкови сметки на обвинения, проучване на иззети носители на информация и разпити на очевидци. Самият обвинен обаче отхвърля да даде показания по делото.

Полковникът, чието име не се оповестява, "от 1993 година е шпионирал в интерес на съветското военно разузнаване и е предавал на своя водещ офицер изчерпателна информация за военния набор на Въоръжените сили на Австрия, в частност за оръжейните системи и дилемите на сухопътните и въздушните сили ", показва прокуратурата, представена от ТАСС.

По данни на австрийските управляващи, за своята активност обвиненият е получил 300 000 евро. Ако съмненията против него бъдат потвърдени, той може да получи присъда до 10 година отнемане от независимост. Полковникът е в ареста от 30 ноември 2018 година заради съмнение, че може още веднъж да извърши закононарушение. Самият той, съгласно неговия юрист, не се счита за разузнавач и твърди, че не е разгласявал държавни секрети във щета на Австрия.

През юли т.г. австрийското вътрешно министерство разгласи за интернационално търсене съветския жител Игор Зайцев по съмнение, че работи за Главното разследващо ръководство на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Той е упрекнат в приемане на секретни сведения във щета на Австрийската република. 65-годишният съветски жител е обвинен, че е вербувал полковника от австрийската войска, задържан през 2018 година за предаване на секретни данни на Русия, и че е бил негов водещ офицер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР