Прокуратурата трябва да запази статута си на независимост от партийно-политическите

...
Прокуратурата трябва да запази статута си на независимост от партийно-политическите
Коментари Харесай

Адвокати предложиха на президента главният прокурор да няма право на надзор

Прокуратурата би трябвало да резервира статута си на самостоятелност от партийно-политическите управляващи, само че би трябвало да бъде изведена от правосъдната власт и да се преизгради като независима конструкция. Това е мнението на Висшия адвокатски съвет, което през днешния ден неговите представители са застъпили пред президента Румен Радев на полемиката за промени в Конституцията, която той инициира.

Според Висшия адвокатски съвет разумното място на прокуратурата е отвън правосъдната власт, само че това няма по какъв начин да се случи без привикване на Велико национално заседание.

" Съзнаваме, че в сегашния миг да се чака привикване на Велико национално заседание е нереалистично ", се показва в мнението на адвокатския съвет, поради което те оферират от Конституцията да отпадне пълномощието на основния прокурор да реализира " контрол за законността върху активността на всички прокурори " и да остане единствено реализирането на методическо управление.

По този метод основният прокурор няма да може да се намесва по каузи, от чиито излаз е персонално заинтригуван или може да е преднамерен. Сред тях ще бъдат освен тези, за които той самият би бил разследван, само че и случаите, в които той е потърпевш от закононарушение.

Адвокатският съвет поддържа концепциите за въвеждане на опцията основният прокурор да бъде краткотрайно отстраняван от служба, в случай че против него стартира следствие както и да бъде определян специфичен прокурор, който да води тези каузи. Според тях обаче, преди да се вършат промени в Конституцията е по-добре да се обмисли дали това може да стане с ремонти в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Пред президента от Висшия адвокатски съвет са показали и че поддържат концепцията да се вкара самостоятелна конституционна тъжба. Според тях обаче би трябвало да бъде основан акуратен правилник и законът ясно да показва кои лица имат право да подават такива тъжби. Според юристите, не би трябвало да се подценява рискът това право да докара до обременителна, тромава и неефективна процедура, която би трансформирала Конституционния съд в спомагателна четвърта инстанция по разглеждане на правни разногласия.

Нещо повече – по този метод даването на отбрана на правата на жителите и юридическите лица може да бъде забавено още повече и да излезе отвън всевъзможни рационални периоди. Освен това, въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба ще докара до изцяло преструктуриране на Конституционния съд и ще е нужно назначение на задоволително администрация и обезпечаване на забележителен веществен запас.

От Висшия адвокатски съвет считат и че те самите би трябвало да имат право да сезират Конституционния съд, а такова право би трябвало да има всеки един съд, освен Върховния касационен и Върховния административен, както е сега.

" Темата за промени в конституцията е извънредно сензитивна и от време на време се приема даже мъчително от жителите. Тези въпроси не би трябвало да се преглеждат прочувствено, а на експертно равнище – деликатно и даже внимателно ", прикани ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова пред Румен Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР