Прокуратурата трябва да се задейства, за да провери дали длъжностни

...
Прокуратурата трябва да се задейства, за да провери дали длъжностни
Коментари Харесай

Адвокат Екимджиев призова прокуратурата да провери здравната криза

Прокуратурата би трябвало да се задейства, с цел да ревизира дали длъжностни лица с дейности или бездействия при реакцията си против пандемията в страната не излагат на риск живота и здравето на хората. Това счита юрист Михаил Екимджиев. В изявление за bTV той добави, че жителите също могат да предяват цивилен искове против страната за обезщетение, в случай че са потърпевши от здравната рецесия.

Той дефинира незабавно болните, за които няма кола за спешна помощ или няма болница, която да ги одобри, като жертви на нечовешко и унизително отнасяне.

Според Екимджиев държавното управление е пропуснало опцията да приготви системата за упования удар. Правителството ни натрапваше, че строгите ограничения, които ни бяха наложени напролет, са, с цел да се избави системата. " От юридическа позиция тогава мерките бяха порочни, само че доброжелателни. Сега сме очевидци на незаконно безучастие и безхаберие в продължение на половин година ", изясни юристът. И добави, че министър председателят Бойко Борисов работи в типичния си жанр - да се гасят пожари.

Екимджиев разяснява и неуместната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, която лимитира хората, навършили 65 години, да пазарят в аптеките и питателните магазини единствено сред 8 и 10 ч. " Добронамереността може да е по-интелигентна и юридически издържана ", сподели Екимджиев. Той не схваща какво е наложило смяната от режима напролет, когато за възрастните имаше зелен кулоар за извършване на покупки, само че те можеха да влизат в магазините и в останалата част от деня. " Имам възприятието, че там, където се вземат решенията, или няма правист, или неговото мнение не се чува ", добави юристът.

До края на месеца може да има 4000 умряли от ковид. Такава прогноза направи пред bTV математикът Лъчезар Томов. По думите му " децата са невидимите диспечери на вируса ". В България взехме най-либералните ограничения в учебно заведение, а там вирусът се популяризира доста добре поради дребните затворени пространства и неналичието на вентилация, счита Томов. Той укори и ниската здравна просвета на хората, които не престават да вървят на работа и със признаците на вируса.

Според неговите калкулации, основани на тестванията, сега случаите са три повече от публично записаните с тестванията.

Пак съгласно сметките му сред 9 и 12 хиляди души имат нужда от хоспитализация, до момента в който в лечебните заведения сега са 4768 пациенти.

" Ако ограниченията бяха затегнати по-рано, щеше да има хиляди избавени животи. Можеше да реагираме добре още лятото. Мутафчийски беше докарал случаите до 6 дневно. Можеше да стигнем до 0 случая дневно ", счита Томов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР